te wenden. Hij werd wel eens de Hollandsche Watteau genoemd. Op de verkooping van Braamcamp gold een Corps de garde f 380 en eene Kraamkamer f 750. Zijne crayonteekeningen, die hij dikwerf met waterverwen diepte, zijn schier onverbeterlijk fraai.
Het koninglijk kabinet te 's Hage bezit van hem in dien trant tien tooneelen uit oude Hollandsche kluchten en nog vijf andere onder den naam van Nelri bekend. Deze beroemde teekeningen golden in 1781 op de kunstverkooping van Dr. J. Tak te Leiden f 2030. Onder de kunstnalatenschap van Ploos van Amstel waren verschillende teekeningen van dien meester. Op de verkooping van de Vos gold eene met dekverw geteekende Amsterdamsche kermisvreugd f 200, op die van Jan van Dijk golden twee teekeningen, verbeeldende de Huwelijksvoorstelling door den vader van Reinier Adriaansz aan de ouders vau Saartje Jansz. en de Vrijaadsi van Reinier Adriaansz. f 530. Hoebraken, Punt, Tanjé en anderen hebben een aantal zijner boertige tafereelen in plaat gebragt.
Van Troost bestaan enkele zwartje prentjes, door Kramm en Immerzeel vermeld. Op de verkooping van J. van Idsinga werd een keurig exemplaar van het prentwerk van dezen meester voor f 190 verkocht. Zijn portret, door hem zelven geschilderd, vindt men op 's rijks museum te Amsterdam en is door Houbraken gegraveerd.
Zie van Eijnden en van der Willigen; Immerzeel; Kramm; van Gool; Descamps; Nagler; Kok; Nieuwenhuis; Verwoert; Kobus en de Rivecourt; Collot d'Escury, Holl. roem, D, III, bl. 102; Muller, Cat. v. portr.