[Petrus Pontanus, of de Ponte]
PONTANUS, of de PONTE (Petrus), eigenlijk Pieter van den Brugge, bijgenaamd de blinde, wijl hij in den ouderdom van drie jaren het gezicht verloor, werd in de 15de eeuw te Brugge geboren. Zulks belette echter niet dat hij zeer veel kennis bezat. He reisde door verschillende provincien, dan eens gebrek lijdende, dan wederom zijn brood met het geven van onderwijs verdienende. Eindelijk vestigde hij zich te Parijs, waar hij zich met letterkundigen arbeid bezig hield. Hij bloeidde er omtrent 1514, en huwde er eene wel opgevoedde vrouw. Dagelijks gaf hij zes uren openbaar onderwijs aan de hoogeschool en had reeds 30 werken in het licht gegeven, zonder in Frankrijk een Maecenas gevonden te hebben. Ofschoon hij de grootsten zijner werken, fraai ingebonden, had ten geschenke gegeven, had hij echter niets van hen ontvangen, wijl hij niet kon vleijen. Hij plagt te zeggen, dat hij geen anderen beschermer had dan Jesus Christus.
Hij gaf in het licht:
Annaei Lucani Pharsalia: cum adnotatione familiari et perlucida. Paris, 1512. 12o.
Petri de Ponte, eeci, Brugensis, incomparanda Genovefeum; Poëma de laudibus divae Genovefes. Paris, 1512. 4o., ook Genefeveon libri IX, carmen. Paris. 1512, 12o.
Eclogae X, hecatostichae, ad Carolum Archiducem Austriae. Gandavi, 1515, 4o.
Prima et secunda Grammaticae Artis isagoge; ad Felicem de Ponte, suum primogenitum. Paris, 1514. 4o.
Duplex Grammaticae artis isagoge ab eodem multis locupletata schematibus. Paris, 1527. 4o.
Gramaticae artis pars prima, octo succinctis dirempta capitibus; ejusdem nuper locupletata curâ, adjectisque quarto (capite) ubi opus visum est, testimoniis. Paris. 1528, 4o.
Ejusdem secunda pars Grammaticae, undicim dirempta libris. Paris, 1529. 4o.
Apologia in eos qui pleraque divini sacrificii vocabula et