[Jacob Liesveldt]
LIESVELDT (Jacob), boekdrukker te Antwerpen. Zijne bijbel-uitgave in fol., Antw., onder den naam van Liesveldschen Bijbel bekend, is zeer vermaard. In Genesis tot het Hooglied en het N.T. was de overzetting van Luther gevolgd: bij het andere gedeelte, destijds door den hervormer nog niet vertaald, de oude overzetting der Vulgata uit den Keulschen Bijbel gebruikt. De herdrukken zijn gedurig verbeterd, naar de Luthersche en andere vertalingen. In den 3den Oct. ten jare 1534 uitgekomen, is de verdachte plaats 1 Joh. V:7, voor het eerst ingevoegd, en hetgeen te meer bevreemdt, omdat zij in geene Hoogduitsche Luthersche bijbel-uitgave, bij Luther's leven gedrukt, gevonden wordt. In de Frankforter uitgave van 1574 bij Feierabent, schijnt zij het eerst te zijn opgenomen.
De Liesveldsche Bijbel heeft bijna eene geheele eeuw de hoogste achting genoten. Wegens den 6den druk, is de uitgever in 1545 te Antwerpen onthoofd. De aanleiding tot zijne beschuldiging en veroordeeling, was het nadrukken van een bijbel, met eene aanteekening ‘dat de zaligheid alleen door Jezus Christus komt.’
Zijne uitgave en de verbeterde druk van Willem Vorsterman, mede te Antwerpen, zijn door alle Protestanten, zoowel Lutherschen en Hervormden als Mennonieten, gebruikt. In de plakaten van Karel V in 1546 en Philips in 1569, zijn beide verboden.
Zie le Long, Boekz. der Bijb. bl. 568; A.v. Uytenhooven, Gesch. der Herv. Kerk; Mr. Jacob van Wesembeek, Beschr. van de Gesch. van de Relig. bl. 22; Brandt, Hist. der Ref. D. I. bl. 151; Ypey en Dermout, Gesch. der Ned. Herv. Kerk, D. I. bl. III; Domela Nieuwenhuis en Schults Jacobi, Bijdr. tot de Gesch van de Luth. Kerk, St. II. bl. 55, 56; Kist en Royaards, Neêrl. Arch. voor Kerk Gesch. D. IV. bl. 293, 326. Cat. J.H. Hoeufft, bl. 2.