[Herman Landsberg]
LANDSBERG (Herman), geb. 1680, overl. 1746. Deze later zoo beroemd geworden ingenieur, is in Nederlandsche dienst getreden als extra-ordinair ingenieur, den 1sten Dec. 1702. Met regt kan men van hem getuigen, dat hij een leerling is uit de school van den grooten Menno van Coehoorn.
Hij woonde onderscheidene belegeringen bij.
Bij de belegering van Rijssel in 1708, geleidde hij met 12 andere ingenieurs, onder het bevel van den directeur der approches, Lucas du Mée, den storm bij den linkeraanval. Toen reeds had hij, zooals hij zelf getuigt, veel ondervinding opgedaan in onderscheidene veldslagen en belegeringen. Hij was voorts tegenwoordig bij Doornik 1709, Douay, Bethune en Aire 1710, in de belegering van welke laatste plaats hij is gekwetst geworden.
Hij heeft de Nederlandsche dienst verlaten en ging daarop in Saxische dienst, waarin hij in 1742 tot generaal-majoor werd bevorderd, na den slag van Kesseldorp. In 1745 werd hij door de Pruissen gevangen genomen.
Onderscheidene werken heeft hij in het licht gegeven, als:
Nouveaux plans et projets de fortification pour défendre et attaquer les places, la Haye, 1741.
Waarschijnlijk is het van dit werk, dat het manuscript, waarbij gevoegd waren oorspronkelijke brieven van Landsberg en andere belangrijke stukken, in 1825, op eene veiling van manuseripten te Londen, is verkocht geworden.
Plans et projets de fortification pour défendre et attaquer les places, Amst. 1720 en 1731.
Hern. Ob. von Landsberg's neue grundrisse und entwurffe der Kriegs-baukunst, Dresden und Leipzig, 1737. (Vertaling van het werk in 1731 uitgegeven, hieronder vermeld.)
La fortification de tout le monde, ou les méthodes des principaux auteurs qui ont traité cet art, 2 vol. Dresden 1712 en 1737.
Supplément de Mr. Landsberg, des fortifications de tout le monde, Dresden, 1740.
Nouveau projet d'une Citadelle, confronté contre celle de Lille, la Haye, 1714 en 1719.
Raissonnement van attaquen van eenige Nederlandsche vestingen.
La nouvelle manière de fortifier les places, la Haye, 1712.
Er is van hem meer dan eene geteekende vesting, ook plannen van fortificatien enz. van zijne hand, voorhanden in de kunstverzameling van Mr. Bodel Nijenhuis.