waartoe hem zijn heldere geest, groote welsprekenheid en ondervinding in staatszaken uitmuntend geschikt deden zijn. Zoo groot was zijn invloed, dat in kerkelijke of wereldlijke zaken binnen Groningen niets tot stand kwam, of hij was er over geraadpleegd. Hij was de partij der Vetkoopers toegedaan en betoonde zich een ijverig tegenstander der Saksische heerschappij. Toen de Groningers den Graaf van Oost-Friesland als hunnen beschermer aannamen, hield hij de zijde van dezen, en toen de Hertog van Gelder het bewind over Groningen verkreeg, koos hij zijne partij. Op schier elke bladzijde van het verhaal der gebeurtenissen in Groningen wordt zijn naam genoemd, en wij zouden van deze een uitvoerig verslag moeten geven, om het aandeel dat Willem Frederiks er aan had eenigzins te doen uitkomen. Een getrouw verhaal van de belangrijke gebeurtenissen, waarin hij veelal de hoofdrol speelde, heeft de Heer Arend in zijne Geschiedenis des vaderlands medegedeeld, en het is daarnaar dat wij, aan den voet van dit artikel, willen verwijzen; te meer, daar de loop der gebeurtenissen zoo ingewikkeld is, dat die in korte trekken niet kan uiteengezet worden. Als een blijk hoezeer hij in hooge achting stond, zoowel in de stad zijner inwoning als bij de Vorsten, die over haar het bestuur hadden, kan dienen, dat hij namens Groningen de geschenken overbragt bij gelegenheid van het huwelijk van den Hertog van Gelder aan dezen geschonken, en dat, toen deze vorst zelf te Groningen kwam, hij ten huize van Willem Frederiks zijnen intrek nam.
Maar ook nog in een ander opzigt maakte Willem Frederiks zich verdienstelijk, De beoefening der letteren verwierf hem de vriendschap van den grooten Erasmus, van Wessel gansfort en van Rudolf Agricola. Met den eersten vooral hield hij briefwisseling, en in een der brieven van den grooten Rotterdammer vinden wij eene gunstige getuigenis van den verlichten geest en wijsgeerigen zin, waarmede Frederiks, te midden van zijne staatkundige bemoeijingen, de geestelijke belangen zijner gemeente behartigde. Op zijn aanraden was in 1523 te Groningen een godgeleerd twistgesprek gehouden tusschen de Predikheeren van het Dominikaner klooster en eenige Priesters van de St. Maartenskerk aldaar, en ofschoon dit twistgesprek geene dadelijke gevolgen had, moest het toch ook dienen om de gezegende kerkhervorming der zestiende eeuw in ons vaderland voor te bereiden, en alzoo mogen wij Willem Frederiks onder hare bevorderaars eene eervolle plaats geven.
Tot aan zijnen dood, die in 1525 te Groningen plaats had, bleef Frederiks een warm voorstander van waarheid en regt. Hij verpligtte de stad Groningen nog op eene andere wijze aan zich, door zijne boekerij aan de St Maartenskerk te vermaken, van waar zij later in die der Hoogeschool verplaatst is.