Nieuws
De nieuwe titels van september 2020
Deze maand verschijnen er vijf titels van Maria Doolaeghe in de DBNL. De ook in Nederland populaire Vlaamse dichteres heeft een oeuvre dat bestaat uit vaderlandse gedichten, gelegenheidspoëzie en didactische stukken. Haar werk richtte zich voornamelijk op de ontwikkeling van de vrouw en werd vertaald in het Frans, Duits en Engels. Onder de rouwdichten van Doolaeghe's hand die in de DBNL te lezen zijn, bevindt zich Petronella Moens. Holland's blinde dichteres. Moens kon als politiek actief kinderboekenschrijfster op de bewondering van Doolaeghe rekenen. Naast gelegenheidspoëzie schreef Doolaeghe ook over heiligen, zoals in Sinte Godelieve, Vlaemsche legende uit de XIde eeuw.
Wellicht voor zijn tijd iets minder didactisch verantwoord is het werk van de Franstalige Georges Eekhoud. Deze Belgische schrijver bevestigt zijn uitgesproken afkeer van de burgerij en zijn verbondenheid met verschoppelingen in Kermesses.
De Noord-Nederlandse dichteres Lucretia Wilhelmina van Merken werd door Betje Wolff als ‘de grootste kunstenares van haar tijd’ beschouwd. Ook van haar wordt deze maand een titel aan de DBNL-collectie toegevoegd. Ze verwierf bekendheid met haar geliefde leerdichten en haar grootse heldendichten zoals David.
Iemand die wat Vlaamse studenten betreft waarschijnlijk zijn eigen heldendicht verdient, is Albrecht Rodenbach. Hij schreef temperamentvolle poëzie, proza en toneelstukken. Een deel van die poëzie is vanaf heden te lezen in de DBNL, in Gedichten. Deel 1 en Gedichten. Deel 2. Rodenbach droeg bij aan het Vlaamse bewustzijn en stichtte verschillende studenten- en toneelgenootschappen. Door zijn vroege dood op 24-jarige leeftijd heeft zijn oeuvre zich helaas niet kunnen ontplooien tot het niveau dat in zijn vooruitzicht lag. Zijn dichtkunst leeft echter voort onder Vlaamse studenten. Onder hen zijn de liederen van Rodenbach tot op de dag van vandaag populair, aangezien die nog steeds uit volle borst gezongen worden.
Een andere bekende Vlaamse schrijver van wie een aantal werken nu toegankelijk zijn, is Fernand Toussaint van Boelaere. Een deel van zijn impressionistische en ook hedonistische gedichten zijn verzameld in De gouden oogst. Daarnaast zijn ook de werken De doode die zich niet verhing, de bundel kortverhalen De zilveren vruchtenschaal, en De Vlaamsche letterkunde sinds 1914 vanaf nu te raadplegen in de DBNL. Hetzelfde geldt ook voor de zwoele en gevoelige reisimpressies die hij bundelde in Barceloneesche reisindrukken.