Nieuws
De nieuwe titels van maart 2019
De DBNL brengt deze maand drie nieuwe delen online van de correspondentie van Desiderius Erasmus: deel 14, 15 en 16, waarin onder andere brieven aan de Engelse koningin Catharina van Aragon, Ferdinand van Oostenrijk en mede-humanist Thomas More te lezen zijn. De brieven zijn vertaald en geannoteerd en bieden een mooie inkijk in het leven van de Rotterdamse denker. De eerste dertien delen staan al online, de makers schatten dat de totale correspondentie uit 21 delen zal bestaan.
Er verschijnen deze maand ook veel kronieken van Vlaamse en Nederlandse steden, bijvoorbeeld Chronycke van Mechelen van Remmerus Valerius, pastoor in het Vlaamse Muizen. In deze kroniek, die vanaf 1675 verscheen in de Mechelschen Almanach, beschrijft Valerius enkele opvallende gebeurtenissen die in de stad hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld de komst van de eerste begijnen in het Groot Begijnhof. Ook Alkmaar komt aan bod, er verschijnen maar liefst vier kronieken over deze Noord-Hollandse stad: Oorspronck en opkomst der stede Alckmaar, Kroniek van Wijnkoper, Memorye. Kroniek van godsdienstige en politieke twisten in Alkmaar en Kroniek van Alkmaar in de Bataafs-Franse tijd, 1787-1797.
In Het tresoor der Duytsscher talen geeft de Antwerpse advocaat Jan II van de Werve een lijst van woorden ‘die in ons tale niet thuys en behooren’ met daartegenover de Nederlandse tegenhanger. Het was een pleidooi voor meer gebruik van zuiver Nederlandse woorden, maar ook een uitleg aan de lezer die de woorden gewoonweg niet kon thuisbrengen. De woorden appreciëren, irriteren en recreatie mogen dus eigenlijk niet gebruikt worden: dan liever waarderen, ‘terrighen’ en vermaking. De DBNL publiceert deze maand een herdruk, verschenen rond 1553.
Verder online het Vlaamse literaire tijdschrift Het Taelverbond en natuurlijk ook veel fictie: Een zomerzotheid van Cissy van Marxveldt, de enige tragedie van Pieter Langendijk, Julius Cezar en Kato, en drie boeken over Rozemarijntje van W.G. van de Hulst bijvoorbeeld.