Nieuws
De nieuwe titels van oktober 2017
Pol de Mont (1857-1931) was eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw een van de promotors van de Vlaamse cultuur. Als dichter introduceerde hij het impressionisme en het symbolisme in het taalgebied. Lentesotternijen uit 1881 getuigen van een impressionistische toets en bevatten veel sensuele, soms zelfs erotische poëzie. Bundels als Fladderende vlinders (1885) en Iris (1894) getuigen dan weer van een meer symbolistische inslag. Hij schreef ook proza, zoals De amman van Antwerpen, hield zich bezig met volkskunde en stond met anderen aan de wieg van tijdschriften als Jong Vlaanderen en De Vlaamsche Gids.
‘Wat is dit een zoete verbintenis / u en de dood en ik. / Dat liefde er niets bij heeft ingeboet, /
te geraken tot deze rust.’ Dit zijn woorden uit Afvaart, het solodebuut van Gerrit Achterberg uit 1931. De thematiek van zijn dichterschap is hier al volop te vinden: de ‘u’ en ‘ik’ hebben de dood tussen zich in staan en de ‘ik’ probeert zijn geliefde via de poëzie op te roepen.
Nog een debuut, maar dan 150 jaar eerder, is Proeve van stigtelijke mengel-poëzij (1771-1782) van Hieronymus van Alphen en Pieter van de Kasteele. Deze twee rechtenstudenten leerden elkaars literaire voorliefde kennen in de wekelijkse discussies over taal- en letterkunde in het genootschap Dulces Ante Omnia Musae. Tijdens hun studie keerden zij zich af van het studentenleven toen een studiegenoot en letterkundige vriend ernstig ziek werd. Ze gingen over tot een meer persoonlijke benadering van het christelijk geloof. Hun debuut is daarvan een eerste uiting. Nadat een uitgave voor vrienden een succes bleek, mocht het grote publiek van een meer uitgebreide versie genieten.
Daarnaast is de collectie uitgebreid met het standaardwerk over Nederlandse art-nouveauboekbanden Het boek als nieuwe kunst, het pamflet aNti-SchUnd vol kritiek op het juist gelanceerde tijdschrift Nu (1927-1929), de roman in collagestijl De oude symphonie van ons hart van Kamiel Van Baelen en drie jaargangen van het tijdschrift Het Liegend Konijn.