Nieuwsbrief
17 november 2017
Nieuws van de DBNL - Volledig journalistiek oeuvre Matthijs Vermeulen beschikbaar
Volledig oeuvre muziekcriticus en publicist Matthijs Vermeulen beschikbaar
Vandaag is het complete journalistieke en publicitaire werk van Matthijs Vermeulen (1888-1967) online beschikbaar gesteld op DBNL. Vermeulen was een van de belangrijkste twintigste-eeuwse Nederlandse componisten en was daarnaast vele jaren werkzaam als muziekcriticus en journalist. Zijn publicaties geven een indringende blik op de ontwikkelingen van het Nederlandse muziekleven én van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in het interbellum.
Vermeulen debuteerde in 1909 als muziekrecensent in het dagblad De Tijd en publiceerde verder onder meer in het weekblad De (Nieuwe) Amsterdammer en het dagblad De Telegraaf, destijds een progressieve krant. Hij gold al gauw als een gezaghebbend muziekcriticus. In de jaren 1926-1940 was hij vanuit Parijs werkzaam als algemeen correspondent voor het Soerabaiasch Handelsblad, een van de belangrijkste kranten van Nederlands-Indië. Zijn ‘Parijsche brieven’ verschenen tweemaal per week in dit dagblad, en behandelden uiteenlopende onderwerpen: binnen- en buitenlandse politiek, wetenschap en kunsten, maar ook sport, techniek en zelfs de mode kwamen aan de orde. Na de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug in Amsterdam en werd hij opnieuw actief als muziekcriticus, ditmaal bij De Groene Amsterdammer. Door zijn compromisloze overtuigingen speelde hij in korte tijd weer een rol van betekenis in het muziekleven. Een selectie uit deze kritieken verscheen in 1958 onder de titel De muziek dat wonder.
Belangrijke afzonderlijke publicaties van Vermeulens hand zijn Princiepen der Europese muziek (1949), bekroond met de Meulenhoff-essayprijs, en Het avontuur van den Geest. De plaats van den mens in dat avontuur (1947) waarin hij zijn levensbeschouwelijke visie uitwerkte.
Al deze publicaties zijn nu voor iedereen toegankelijk op DBNL. Dat werd vandaag gevierd met een feestelijke lancering met diverse sprekers, waarbij ook Vermeulens compositie Quatuor (1961) ten gehore werd gebracht door het Dudok Kwartet.
Dit project werd gerealiseerd ter ere van zijn vijftigste sterfdag door een samenwerking tussen de Matthijs Vermeulen Stichting en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.