Nieuwsbrief
9 mei 2017
Nieuws van de DBNL - auteursrechtovereenkomst
Gevolgen auteursrechtovereenkomst voor DBNL-auteurs
Op 8 mei 2017 ondertekenden de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Nederlandse auteursrechtorganisatie Stichting Lira ten huize van de Auteursbond een overeenkomst waarmee de auteursrechten van schrijvers van in Nederland uitgegeven tijdschriften en boeken die niet meer commercieel verkrijgbaar zijn voor de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL) collectief worden geregeld. Dankzij dit contract kunnen eerder gedigitaliseerde teksten (voornamelijk uit tijdschriften) nu online beschikbaar worden gesteld en komen de auteurs van de tijdschriftartikelen en boeken vanaf 2017 via Lira in aanmerking voor een vergoeding.
De KB streeft ernaar zoveel mogelijk teksten digitaal beschikbaar te stellen. Dat willen we op een zorgvuldige manier doen, waarbij we de belangen van de makers respecteren. Bij grootschalige digitaliseringsprojecten zoals de DBNL blijkt het voor de KB ondoenlijk om alle rechthebbenden individueel op te sporen; vanwege de enorme tijdsinspanningen en bijbehorende kosten is het niet haalbaar om de benodigde voorafgaande toestemming te verkrijgen voor beschikbaarstelling op de DBNL. Voor deze moeizame en kostbare zoektochten bieden collectieve overeenkomsten met organisaties van rechthebbenden soelaas. De KB blijft de contracten respecteren die de DBNL en de KB in het (recente) verleden met individuele auteurs hebben gesloten.
Vergoeding
Lira keert aan auteurs vergoedingen uit voor (her)gebruik van teksten die zij hebben geschreven. Met ingang van 2017 komen auteurs van wie werk op de DBNL staat in aanmerking voor een bescheiden vergoeding die past bij het niet-commerciële karakter van de DBNL. Lira zal de bij haar bekende auteurs informeren over de wijze waarop de vergoedingen zullen worden verdeeld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lira.
De KB, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Taalunie (samenwerkingspartners in de DBNL) spannen zich in om ook de rechten van Vlaamse auteurs collectief te regelen. Tot die tijd wordt getracht per e-mail individueel toestemming te verkrijgen van de betreffende Vlaamse rechthebbenden.