Nieuwsbrief
15 april 2016
Calendarium maakt zoeken op tijd mogelijk
Calendarium maakt zoeken op tijd mogelijk
Vandaag komt op de website van DBNL een nieuwe manier van zoeken beschikbaar. Het Calendarium maakt zoeken op het aspect tijd mogelijk. De vorige maand ingezette verfrissing van de website met een betere navigatie en zoekfunctie krijgt hiermee een vervolg.
De extra zoekfunctie laat zien wie er wanneer geboren en overleden zijn en welke teksten beschikbaar zijn voor een opgegeven moment of periode. Het kan bij deze teksten gaan om dagboeken en brieven, maar bijvoorbeeld ook om studies van later datum.
Zoeken op jaar, maand en dag
Bepaal door een of meerdere velden in te vullen hoe nauwkeurig gezocht moet worden. Met de knoppen vorige en volgende kom je vervolgens op de vorige of volgende dag, maand of het jaar uit. Zo komt met 10 juli 1584 als datum de moord op Willem van Oranje in beeld. Al bladerend door de tijd stuit je op de executie van Balthasar Gerards, slechts vier dagen na de moord. Ook blijkt dat Willems broer Jan van Nassau een week later condoleancebrieven schreef aan zijn weduwe Louise de Colligny en daarna aan een van zijn dochters.
Zoeken op periode
Het idee blijft hetzelfde, maar hiermee kan gezocht worden op meerdere dagen en maanden en over een jaargrens heen. Klik op het plus-teken en een extra balk voor de opgave van een datum komt tevoorschijn.
Als voorbeeld kan nu de vraag ‘wat vertellen getuigen ons over het begin van de Eerste Wereldoorlog?’ aangepakt worden door het opgeven van een periode als ‘juli 1914 – juli 1915’. Virginie Loveling geeft een antwoord in haar Oorlogsdagboek, maar ook auteurs als Stijn Streuvels, Karel van de Woestijne en Frederik van Eeden bieden hun persoonlijke blik. Achtergrondinformatie is te vinden in het onderdeel ‘teksten over juli 1914 t/m juli 1915’, waarin onder meer te lezen valt over de gebeurtenissen op Vliegende Maandag, 24 augustus 1914.
Zoeken op maand en dag zonder jaar
Hiermee kan een dag door de tijd heen worden onderzocht. Hoe was de beleving van het Sinterklaasfeest door de tijd heen? Zoek dan op 5 december of 6 december. Deze mogelijkheid werkt vooral goed voor terugkerende gebeurtenissen, zoals feestdagen.
Elke maand meer resultaten
Er kon al gezocht worden op auteurs, titels en in teksten. Ook bood de ngram viewer al de mogelijkheid zoekresultaten grafisch weer te geven. Het Calendarium moet het de gebruiker nog gemakkelijker maken om bij gezochte informatie te komen. En bij informatie waarvan hij het bestaan niet had vermoed.
Op dit moment bevat het Calendarium enkele honderdduizenden verwijzingen. Dat is veel, maar er zijn veel perioden waarover nog weinig brieven en dagboeken beschikbaar zijn en dus minder zoekresultaten. Daarom blijven we teksten beschikbaar stellen. Elke maand komen er zo allerlei datumverwijzingen bij waardoor het Calendarium telkens rijker van inhoud wordt.