Nieuwsbrief
5 september 2011
De DBNL vergemakkelijkt zoeken en biedt RSS-feeds aan
De DBNL vergemakkelijkt zoeken en biedt RSS-feeds aan
En Ewoud Sanders demonstreert geavanceerde zoekmogelijkheden
Het aantal teksten en gegevens over teksten in de DBNL is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Om wat selectiever met deze weelde aan gegevens te kunnen omgaan, heeft de gebruiker vanaf vandaag twee nieuwe middelen tot zijn beschikking: RSS en het zoeken in alle teksten van of over specifieke auteurs. En Ewoud Sanders demonstreert zijn visie op geavanceerd zoeken.
RSS
In de nieuwsbrief presenteert de DBNL elke maand de titels die ze fulltext aan de website heeft toegevoegd. Voor titels die slechts in gescande vorm aanwezig zijn, bestaat sinds mei 2011 een overzicht. Wie à la minute wil weten wat er nieuw is op www.dbnl.org kan zich vanaf heden abonneren op RSS van de DBNL.
Er zijn twee soorten abonnementen:
1. Klik voor de nieuwste fulltext-titels in het nieuwsoverzicht op het RSS-icoon of kopieer het volgende adres in een RSS-lezer: http://www.dbnl.org/rss/rss.php.
2. Klik voor de nieuwste gegevens over een auteur op de auteurskaart van uw interesse op het RSS-icoon en kopieer eventueel het adres dat verschijnt in een RSS-lezer.
Als u bijvoorbeeld op de hoogte wilt blijven van de nieuwste teksten die de DBNL aanbiedt van en over Louis Couperus, klik dan op zijn auteurskaart rechtsboven op het RSS-icoon met ernaast 'rss van Louis Couperus'. Er staan zo'n 36 000 auteurs online. Ook ruim 2 000 anonieme werken en tijdschriften zijn beschikbaar voor RSS.
Zoeken in het oeuvre van auteurs
De vraag naar geavanceerde zoekmogelijkheden neemt snel toe. Tot nu toe konden gebruikers werken met de algemene zoekfunctie: zoeken in de hele website, en voor het zoeken in specifieke selecties van teksten kon gebruik worden gemaakt van zoeken in teksten. Vandaag komt er een derde zoekmogelijkheid bij. Met deze functie (te vinden in de linkerkolom) kan van één auteur gezocht worden binnen:
- biografieën
- werken/uitgaven
- primaire teksten elders in de website
- secundaire teksten
Wie wil weten hoe en hoe vaak Virginie Loveling schreef over ‘zomer’, kan het woord zomer invullen in het zoekvenster 'werken/uitgaven' op haar auteurskaart. Zo blijkt dat ze in de nu beschikbare werken ‘zomer’ 55 maal noemt, ’winter’ 80 maal en ‘herfst’ en ‘lente’ samen nauwelijks 30 maal.
Wie wil weten wat anderen over het woord jazz in het werk van Paul van Ostaijen hebben geschreven, vult het woord in in het zoekvenster 'secundaire teksten'. Zo valt uit een artikel van Thomas Vaessens te leren dat in Van Ostaijen's ogen 'jazz de volken verzoent' (Literatuur 1992, p. 71).
Ewoud Sanders demonstreert geavanceerde zoekmogelijkheden
Bij de opening van het academisch jaar presenteert Ewoud Sanders in de Pieterskerk te Leiden het boek Eerste Hulp Bij e-Onderzoek voor studenten in de geesteswetenschappen van. Voor de DBNL heeft hij meteen een themapagina geschreven waarin hij het geavanceerde zoeken met behulp van speciaal gegenereerde indexen uitlegt.