Lof der schilder-konst
(1972)–Philips Angel– Auteursrechtelijk beschermdPhilips Angel, Lof der schilder-konst (facsimile van uitgave Leiden 1642). Kunsthistorisch Instituut, Amsterdam 1972
-
gebruikt exemplaar
exemplaar universiteitsbibliotheek Leiden, signatuur: KUNSTG 222-N-XVII =1972[1642]-Ang(1)
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt een diplomatische editie van de Lof der schilder-konst door Philips Angel uit 1642. Hiervoor is gebruik gemaakt van de facsimile-editie van het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam uit 1972.
De tekstgedeelten die behoren tot het voorwerk van de facsimile-editie zijn hier opgenomen bij de weggelaten pagina's. Tussen pagina I en II zijn nóg 3 pagina's ingebonden, maar dit lijkt te berusten op een vergissing. Het betreft hier namelijk (nogmaals) de pagina's III, 5 en 12.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina (p. *1v) is niet opgenomen in de lopende tekst.
[pagina ongenummerd (p. I)]
Phlips Angel,
LOF DER SCHILDER-KONST
[pagina ongenummerd (p. II)]
AANKONDIGING
Er bestonden in Amsterdam al geruime tijd plannen, Angels traktaat in het Universitair onderwijs te benutten door er in een of meer werkgroepen een analyse van te maken. Daartoe was een faksimile nodig.
Commercieel uitgegeven faksimiles hebben meestal de zelfde nadelen: ze zijn onbetrouwbaar en duur. Om de reproduktie van de tekst ten behoeve van een werkgroep te kombineren met een demonstratie van een niet-commercieel vervaardigde, verantwoorde en betaalbare faksimile heeft het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam besloten, het boekje in een oplaag van 100 exemplaren te laten maken en aan kollega's tegen kostprijs aan te bieden. De bibliothecaris van het Kunsthistorisch Instituut van de Rijksuniversiteit van Leiden werkte mee door toestemming te geven tot reproduktie van het daar aanwezige exemplaar en door xerox-fotokopieën ter beschikking te stellen.
De faksimile is naar de ongeretoucheerde xerox-kopieën in systeemoffset vervaardigd door de drukkerij van de Universiteit van Amsterdam en in boekvorm genaaid.
Het boekje is verkrijgbaar:
a. door een exemplaar af te halen
aan het Kunsthistorisch Instituut
Johannes Vermeerstraat 2
tegen kontante betaling van ƒ 2,50
b. door overschrijving van ƒ 3,75
op postrekening 13500
t.n.v. gemeentegiro Amsterdam,
t.g.v. rekening nr. M 10240,
t.n.v. H. Miedema, Amsterdam
onder vermelding van: Angel
Na ontvangst van het overschrijvingsbericht volgt toezending franco.
[pagina ongenummerd (p. III)]
Phlips Angel,
LOF DER SCHILDER-KONST
facsimile naar de editie Leiden 1642
Kunsthistorisch Instituut
Universiteit van Amsterdam
1972
[pagina ongenummerd (p. IV)]
Deze facsimile is in systeemoffset gedrukt naar ongeretoucheerde xerox-fotokopieën van het exemplaar in het Kunsthistorisch Instituut van de Rijksuniversiteit van Leiden; alleen voor het titelvignet is een foto gebruikt.
Andere exemplaren van deze editie zijn in:
Amsterdam, Maatschappij Arti et Amicitiae;
Den Haag, Koninklijke Bibliotheek;
Middelburg, Provinciale Bibliotheek van Zeeland.
[pagina ongenummerd (p. V)]
LITERATUUR
P.J. Frederiks, Philip Angel's Lof der schilderkunst, Oud-Holland 6 (1888) 113-122;
A. Bredius, Een stilleven van Philips Angel, Oud-Holland 45 (1928) 16-21;
L.J. Bol, Philips Angel van Middelburg en Philips Angel van Leiden, Oud-Holland 64 (1949) 2-19.