tot slot
Hulst Reynaertstad - Reynaertland 2000
Lokeren componeerde in 1998 als voorzitter van het Intergemeentelijk project een mooie Reynaert-symfonie. Sint-Niklaas zal daar als nieuwe voorzitter niet voor onderdoen. Maar ook de eerste voorzitter, Hulst, heeft energie geput uit zijn voorzitterschap en steekt het Waasland naar de kroon (bij wijze van spreken).
Hulst heeft grootse Reynaert-plannen. De stad investeerde veel energie in de Reynaert-strip van het Intergemeentelijk project, die op 10 mei wordt voorgesteld. Wanneer op 28 augustus de nieuwe Reynaert-routes worden voorgesteld, dan is dit opnieuw mede dankzij de toezegging van Hulst om deels de veranderingen van de bestaande route op Zeeuws grondgebied te financieren. Van 1 tot 12 september vindt de Reynaerts Historische Week met grootschalige en kleinschalige Reynaert-manifestaties plaats.
Toch zijn we hiermee absoluut niet aan het einde van het Hulsterse Reynaert-latijn. Binnenkort wordt te Absdale (even ten westen van Hulst en zijn bescheiden roem ontlenend aan de vermelding in het Reynaert-verhaal) een nieuwe Reynaert-bank geplaatst met een illustratie van Kris de Roover en de volgende tekst: ‘Hughelijn metten crommen beene / Ende was gheboren van Absdale’.
Deze zomer wordt een grensoverschrijdende beeldenroute georganiseerd tussen Hulst en de Oost-Vlaamse gemeenten Wachtebeke en Moerbeke. Het project wordt gecoördineerd door de lokale tv-zender AVS. Op het parcours zullen diverse Reynaert-beelden van Chris Ferket te zien zijn. De beeldenroute is in feite een zoektocht, waaraan prijzen (eerste prijs is een beeld, verder ook enkele litho's) verbonden zijn.
De belangrijkste Hulsterse Reynaert-plannen ontvouwen zich op een boogscheut van het stadje, met name aan het Hulsterse zwembad De Driehoek aan de Kreekzoom 2. Dat werd op 26 maart jongstleden geprivatiseerd en overgenomen door Reynaertland BV, een organisatie rond de Zeeuwse zakenman Frans Lievens. Deze succesvolle ondernemer is van plan een groots Reynaert-project uit de grond te stampen rond het bestaande centrum en dit volledig in het teken van Reynaert de vos.
In een eerste fase wordt het zwembad overgenomen en wordt dit aantrekkelijker gemaakt door het aanbrengen van extra speelelementen en door het zwembad sfeervoller te maken voor allerlei bezoekersgroepen. In een tweede fase, die volgens de planning dient gerealiseerd te zijn voor 1 juni 2000, wordt een buitenbad annex een themapark rond het Reynaert-verhaal ontwikkeld, zeg maar een mini-Efteling. In een derde fase wordt zelfs gedacht aan kamperen in het groen, een themahotel of verblijfsrecreatie in een bosrijke omgeving met Reynaerdiaanse elementen.
In het themapark worden een groots kasteel van koning Nobel gepland, een iets kleiner Malpertuus, een dorp en een doolhof waar Nobel (of de bezoekers) de schat van koning Ermenrike dienen te zoeken. Ook andere Reynaert-plaatsen zoals een galg en een opengespleten boomstam zullen de grote en kleine bezoeker op hun weg doorheen het park ontmoeten. In het dorp komt horeca, een winkeltje, maar ook een zaaltje voor didactische doeleinden.