Aankondigingen
De Reynaertroute komt uit
In 1955 werd een Reynaertroute ontworpen door een groep geroutineerde vossejagers, waaronder Broeder Aloïs, Jef Goossenaerts en Marcellijn Dewulf. Onder het weldoend oog van Jozef van Overstraeten en met de steun van de Vlaamse Toeristenbond/Automobilistenbond werd die route ook ingereden door een peleton van personaliteiten, aangevoerd door niemand minder dan Stijn Streuvels. Alhoewel er plannen waren om de routebeschrijving te publiceren, bleef dit initiatief toch in de pen steken.
Toen in 1988 Tiecelijn het daglicht zag, was naast de universalisering van de Reynaertgeest, het bevorderen van de Reynaertstudie en de promotie van de Reynaertnaleving in het Waasland, de vierde doelstelling ooit een beschrijving publiceren van het Reynaertpad door Vlaanderen. Iedereen heeft recht op een droom. Die van Tiecelijn realiseert zich sneller dan dromers zich durfden voorstellen. Op 18 mei 1991, op de vooravond van Pinksteren, zal de Reynaertroute in boekvorm aan het publiek worden voorgesteld. Het land van Reynaert werd geschreven door de Tiecelijnredacteuren als de hommage aan de pioniers van 1955. Het is een ‘updated’ versie geworden met de meeste nadruk op de moderne Reynaertnaleving.
De route doet alle mogelijke Reynaertplekjes aan, maakt alle denkbare Reynaertassociaties en verbindt een hele resem Reynaerttheorieën en -hypothesen met elkaar, zonder van het rechte pad af te dwalen. De route brengt de wandelaar, de fietser of autotoerist -of hij nu Reynaerdofiel is of complete Reynaertleek- langs onbetreden en nooit geëxploreerde wegen, van Hulst langs Stekene, over Daknam en Belsele, naar Rupelmonde en Destelbergen.
Het boek telt een 180-tal bladzijden en is rijkelijk voorzien van fotografisch materiaal uit het archief van de Bibliotheca Wasiana en van fotograaf Paul de Malsche en uit de camera van Robert Dewilde. Het wordt gebracht in een handig zakformaat met gedetailleerde begeleidende kaartjes door het Davidsfonds te Leuven en met de medewerking van de V.V.V.-Land van Waas. Het boekje zal 450 BF. kosten (ca. 25 HF./ 22 DM.).
De oplage bedraagt 2000 exemplaren. Wie dit boek op zak wil steken, laat ons dat weten door het bedrag over te schrijven op onze rekening met de vermelding ‘Reynaertroute’. U ontvangt het boekje tegen de winkelprijs, inclusief verzendingskosten. Bij verschijning valt het zo in uw bus.
De kans is groot dat het weekend van Pinksteren een Reynaerdiaans weekend wordt. Meer informatie verneemt u in ons aprilnummer.
[H.H.]