Kempen aangepast. Reynaert deelt bijvoorbeeld mee dat hij niet met koning Nobel kan meegaan om de schat bij de Krekelput, (ergens in de omgeving van Eersel) te halen, omdat hij naar Rome moet gaan op pelgrimage om daar bij de paus vergiffenis te vragen van al zijn misdaden, tenminste als hij (d.i. de paus) thuis is. De oorspronkelijke tekst wordt vrij nauwkeurig gevolgd. Speciaal voor deze voorstelling is de figuur van een verteller-nar toegevoegd, die de proloog uitspreekt en tussen de scènes commentaar geeft. Het spel wordt door zesendertig personen opgevoerd. In totaal werkten ruim tachtig personen aan deze produktie mee.
Nagenoeg alle figuren zijn bekenden voor de Reynaertliefhebbers en -kenners. Maar er zijn enkele nieuwelingen bij. Eko de eekhoorn, een hoveling met o.a. als taak de opdringerige dieren op een afstand te houden en Sita de gier. Dit beest was een toneeltechnische ‘vondst’. De gier zegt gedurende het hele spel niets maar is wel gedurende het ruim twee uur durende spel steeds aanwezig, -geen enkel ander dier is continu op het speelvlak. In alle scènes komt zij voor, ze loopt meestal een beetje rond op de achtergrond, soms, als bijv. Coppe wordt getoond aan de koning, als Reynaert ter dood wordt veroordeeld, als Bruun een stuk vel uit zijn rug verliest, etc. komt ze klapwiekend met haar vleugels naar voren. Deze gier verbindt alle speelscènes met elkaar.
Fraai was ook dat op het speelterrein een kippenhok was geplaatst met echte bruine kippen erin; een aantal malen, -heel terloops bijna-, haalt Reynaert er eentje uit en neemt deze dan mee naar Malpertuus; zeer tevreden lachend. De kleding van de diverse dieren was prachtig. Alle dieren waren zeer herkenbaar en hadden vaak mooie Reynaerdiaanse maskers. De koningin was een waar voorbeeld van iemand met een uitgesproken huichelachtig, potsierlijk, inhalig en ook zeer dom karakter. Het spel van twee vosjes, twee welpjes en enkele hennetjes, door kleine kinderen, overtuigend gespeeld gedurende twee uren, getuigde van een groot enthousiasme, acteertalent en meer nog van goed gevoel voor regisseren. Door dergelijke details; de kleine kinderen, de levende kippen, de gier, en vooral ook door de prachtige kostuums, moet deze dramatisering beschouwd worden als een zeer geslaagde Reynaertinterpretatie en een goede prestatie voor dit jubilerende amateurgezelschap. Het stuk werd geregisseerd door Peter van Gestel.
[E. Verzandvoort]