recht, die inmiddels een nieuwe relatie had. Op zijn vijftiende jaar werd hij van de mulo verwijderd en daarna had de jonge Jan, zoals hij toen nog genoemd werd, verschillende baantjes. Uiteindelijk belandde hij bij de Hema als etaleur, wat hij zou blijven doen tot zijn vierentwintigste jaar.
De nacht die bij alle oudere Nederlanders in het geheugen gegrift staat als de nacht van Open het Dorp, was voor de toen negentienjarige Jan Leverman de nacht waarop hij defnitief het ouderlijk huis verliet. Inmiddels was hij voor zijn homoseksualiteit uitgekomen en hij was op bezoek bij een vriend; hij moest eigenlijk om elf uur thuis zijn, maar besloot daar te blijven. Vervolgens liet hij vijf dagen niets van zich horen. Het contact tussen hem en zijn vader is nooit meer helemaal hersteld, hoewel hij uiteindelijk wel aanwezig was toen zijn vader drie jaar later overleed.
Vanaf zijn veertiende jaar was Leverman lid van verschillende bandjes en begon hij zich ook van pseudoniemen te voorzien. Als eerste zong hij als Michael Hirschman, vanaf 1963 als Bob Revvel bij de Yelping Jackalls, en in 1968 ging hij deel uitmaken van de groep Unit Gloria. In die tijd veranderde hij zijn naam in Robert Long en werd de naam van de band veranderd in Robert Long & Unit Gloria. Als Robert Long werd hij ook bekend bij het grote publiek. Met Unit Gloria had hij een aantal hits, waaronder ‘The Last Seven Days’ en ‘Our Father’.
In 1972, toen hij met Unit Gloria op het punt stond internationaal door te breken (onder meer in Japan), besloot Long te kiezen voor een solocarrière. In eerste instantie in de Engelse taal, hij scoorde twee hitjes en de platenmaatschappij had grootse plannen met hem. Ze wilden een ster van hem maken met snelle auto's, mooie vrouwen. Maar Long zag dat helemaal anders, hij wilde in het Nederlands zingen en in 1974 kwam dan eindelijk, tegen alle adviezen in, zijn eerste Nederlandstalige lp uit: Vroeger of Later. Dit was wat hij wilde en de lp werd een groot succes. Hij stond 118 weken in de hitparade en er werden bijna 500.000 exemplaren van verkocht. Voor een volgend album nam hij de tijd. Na drie jaren bracht hij Levenslang uit, en ook deze lp werd met goud, platina en een Edison bekroond. De intervallen tussen zijn albums waren daarna steeds rond de drie jaren. Hij geloofde niet in zo snel mogelijk zoveel mogelijk uitbrengen en besliste pas over een nieuw album wanneer hij zelf helemaal tevreden was over de muziek en over de teksten, anders gezegd, wanneer hij het zelf mooi vond.
Inmiddels wilde het publiek hem ook in het theater zien en horen met zijn Nederlandse muziek. Al die mensen die Vroeger of Later kochten en