de oorlog op een kajuputih-onderneming in ‘het laatste huis van de wereld’ had gewoond. Haar gematigde toon bij de beschrijving van de behandeling van de politieke gevangenen bezorgde haar vooral in links-progressieve hoek veel tegenstanders.
De artikelenreeks over Buru in De Volkskrant is nooit in boekvorm verschenen. Dat was wel het geval met de serie ‘Terug naar het vaderland in de verte’ voor het dagblad Trouw, waarin de schrijfster verslag deed van de - volgens haar laatste - confrontatie met land en volk van de Molukken, in augustus 1982.
Twee jaar voor haar dood, in 1989, verscheen Kampdagboeken, een relaas over de internering in de Japanse kampen. De koele, haast klinische toon en de drang tot relativering van het doorstane leed bezorgden haar op haar zeer oude dag nog een aantal tegenstanders.
In de maanden voor haar dood was de schrijfster bezig met de revisie en de bundeling van een reeks artikelen uit de jaren 1950-1960, voornamelijk uit het weekblad Vrij Nederland, maar de slopende ziekte waaraan zij leed, maakte werken hieraan veelal onmogelijk.
Een veelbewogen leven in een bewogen tijd, zo omschreef zijzelf haar bestaan, maar het waren vooral haar militante geest en haar ambivalente gevoelens tegenover de menselijke natuur die haar ertoe hadden gebracht dat leven zo compleet mogelijk aan het papier toe te vertrouwen. Het was in retrospectie een leven met twee plechtankers. Haar ‘vooroorlogse’ boeken, vol van de verrukkingen van het pioniersbestaan, zijn een monument geworden voor die ene grootmoeder uit een oud en onvervaard zeemansgeslacht. Haar naoorlogse boeken, vol gerucht en geweld en mededogen met de slachtoffers van de koloniale overheersing, zijn een eresaluut geworden aan die andere grootmoeder van het eiland Madura.
Het Verzameld werk van Beb Vuyk verscheen in 1972 en werd sindsdien enkele malen herdrukt. Een nieuwe, geheel herziene en completere versie is momenteel in voorbereiding. Beb Vuyk ontving voor Het laatste huis van de wereld in 1942 de Van der Hoogt-prijs. Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 1962 de Marianne Philips-prijs, en in 1973 de Constantijn Huygens-prijs.
joop van den berg