snijder Matroos verlof voor de wekelijkse uitgifte van een courant. Op 10 augustus 1774 verscheen zodoende het eerste nummer van ‘De Weeklijksche Woensdaagsche Surinaamsche Courant’.
Aangenomen wordt dat de eerste krant in de wereld in Duitsland op 15 januari 1609 verscheen. De eerste krant in Nederland zag het daglicht op 14 juni 1618.
De heer Fred Oudschans Dentz zegt in een uitgave van de West-Indische Gids ‘Suriname maakt onder de toen bestaand Nederlandsche koloniën geen slecht figuur en was de tweede, waarin een courant uitkwam. In Nederlandsch Oost-Indië (nu Indonesië) was op 7 augustus 1744 de eerste krant verschenen ‘De Batavia Nouvellen en Politique Raisonnementen’. Aldus de heer Oudschans Dentz.
De Weeklijksche Woensdaagsche Surinaamsche Courant, die in het Nederlands verscheen en in quarto formaat werd uitgegeven telde 4 bladzijden, elk verdeeld in 2 kolommen, bepaalde zich dan nog tot mededelingen betreffende de havenbeweging. Er was toen nog geen sprake van sportjournalistiek in Suriname.
Deze krant had een lang leven en onder verschillende namen vindt men haar nog tot 1805 terug (zie De Ware Tijd van 10 augustus 1974).
Tijdens de periode van de Bataafse Republiek verscheen zij in folio schrijfformaat en heette toen ‘Bataafse Surinaamse Courant’.
Het eerste blad dat volgens de heer Dentz tweemaal per week uitkwam was ‘De Surinaamsche Courant en Algemene Nieuwstijdingen’. Deze krant verscheen voor het eerst in 1795 en het was waarschijnlijk ook het eerste tweetalige nieuwsblad (Nederlands en Engels) voor Suriname.
Al aan het eind van de 19de eeuw werden sportactiviteiten, die door de Vereniging voor nationale feesten te Paramaribo waren georganiseerd, in de lokale bladen verslagen, hier begint in feite de sportjournalistiek in Suriname. Een krant die hierbij een belangrijke rol speelde was ‘De Surinamer’ die op 15 november 1911 het levenslicht aanschouwde. Met de komst van ‘De West’ op 1 oktober 1909 werd de interesse voor de sport steeds groter, zodat de sportjournalistiek langzaam maar zeker vorm begon te krijgen.
De takken van sport die in de periode 1900-1920 voornamelijk werden belicht waren: schieten, cricket, voetbal, biljart en zwemmen.
Het eerste sportblad in Suriname zag het levenslicht op donderdag 3 januari 1929 en droeg de naam van ‘De Sport’. Het stond onder redaktie van de heren Jean Heilbron, M.T. Hijlaard en John Wijngaarde en verscheen om de twee weken. De redaktie van dit blad speelde een andere belangrijke rol; zij organiseerde namelijk op 14 juli 1929 de eerste officiële zwemwedstrijden in Suriname (zie zwemmen).
‘De Sport’ had een levensduur van twee jaar daar ze in januari 1931 vanwege technische redenen ophield te bestaan.
Op 15 december 1950 verscheen het eerste nummer van Sport Ontspannings Kroniek (ofwel SOK); dit sportblad stond onder leiding van de redakteuren Jules Defares en André Kamperveen (zie André Kamperveen).
SOK is het tweede sportblad dat in Suriname het levenslicht aanschouwde. Het verscheen eerst eenmaal per week, maar in 1951 werd het tweemaal per week voor de man gebracht. In april 1955 werd SOK een algemeen weekblad.
De Ware Tijd (oprichting in 1958) en de Vrije Stem (1960) hebben ook veel voor de sport, door verspreiding van sportnieuws en bekendheid geven aan takken van sport, gedaan. Samen met De West hebben ze veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de denksporten zoals dammen, schaken en bridge. Toch moet toegegeven worden dat de eerste damrubriek hier te lande in het dagblad ‘Het Nieuws’ in 1950 verscheen.
Door de oprichting van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname op 7 maart 1963 begonnen de sportjournalisten in georganiseerder verband te werken. Aangetekend kan worden dat in 1961 al een vereniging van sportverslaggevers bestond die onder leiding stond van Ronny Rens.
Zo werden sportjournalisten naar het buitenland gestuurd om internationale wedstrijden te verslaan en deze later hier te publiceren. De eerste keer dat een sportjournalist naar het buitenland ging voor het verslaan van wedstrijden vond in februari 1936 plaats toen de SVB een excursie naar Brazilië (zie voetbal) organiseerde. Edgar Wijngaarde ging toen als sportverslaggever mee. Vooral in de zeventiger en tachtiger jaren was er een positieve ontwikkeling op te merken binnen de sportjournalistiek. Zo zagen vele sportbladen het levenslicht; Spiegel (07-07-64), Sport Njoenso foe heri Sranang (01-10-70), Sport Arena (08-02-74) Supporter (14-10-76), Sporter (mei '84), Sportscoop (07-05-85), Sportforum (15-05-85), Sportrevue (24-02-86) enz.
Hoewel er al sinds 1931 bij de SVB sprake was om uit te komen met een bondsorgaan, was het de dambond die op vrijdag 2 augustus 1968 met ‘Damwereld’ uitkwam. Damwereld mag beschouwd worden als het eerste sportblad die door een bond werd gepubliceerd. Later namen verscheidene bonden dit voorbeeld over. Enkele van deze bonden waren de Schaakbond met Secondant (22-08-79), de basketbalbond en de atletiekbond met Sur Athletics (22-04-83).
Middels de krant (en het tijdschrift) kon men voor- en nabeschouwingen over de wedstrijden verslaan en werd de interesse voor de sport gestimuleerd.
Sportjournalisten die hierbij een belangrijke rol gespeeld hebben, zijn o.a. Edgar Wijngaarde, Jules Defares, Jack van de Berge, Andre Kamperveen, S. Heymans, Henk Esajas, Desi Truideman, Cyriel Biervliet, William Kraan, John Wijngaarde, Jean Heilbron, M.T. Hijlaard, Ronny Rens, Guno Hoen, Robby Rosario, Irwin Wist, Iwan Tseng, Cliff Djamin, Rik Schuitemaker enz.
Met de komst van de radio op 14 mei 1935 werd een nieuwe fase voor de sportjournalistiek in Suriname ingeluid.
De ontwikkeling van de telefoon en radio in Suriname vond als volgt plaats: In 1880 maakte de Nederlandse Landmacht een aanvang met de lijntelefonie in Suriname ten behoeve van militair strategische verbindingen. In 1887 kwam de eerste telefonische verbinding tussen