laags akkerburgerhuis met omgaand schilddak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de achterzijde ligt een lagere aanbouw met lessenaarsdak en aan de zijde van de Grotestraat een inrijpoort. Uit omstreeks 1875 dateert Grotestraat 16, een eenlaags blokvormig woonhuis met hoger opgetrokken middenrisaliet. Vergelijkbaar is Grotestraat 18 uit omstreeks 1890.
Het voorm. station (Lindelaan 8-12) is een fors tweelaags pand onder haakse zadeldaken in neorenaissance-trant. Het werd in 1908 gebouwd in opdracht van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg Maatschappij aan de in 1935 opgeheven lijn Neede-Hellendoorn.
Begraafplaatsen. De Isr. begraafplaats (Hazendammerweg 6) is in 1857 aangelegd op een hoger gelegen terrein in een vrij vochtig gebied ten noorden van Diepenheim. Het bevat uitsluitend 19de-eeuwse grafstenen. De Oude Alg. begraafplaats (Odammerweg ong.), in 1876 aangelegd ten westen van Diepenheim, telt een aantal 19de-eeuwse grafstenen.
Het landhuis Houboerweg 1, gelegen ten westen van Diepenheim, is een eenlaagspand met verhoogd middenrisaliet en samengesteld rieten dak. Het werd in 1926 gebouwd als burgemeesterswoning naar ontwerp van Tj.H. Koning.
Boerderijen. In de omgeving van Diepenheim zijn enkele oude boerderijen te vinden. Van de voorm. dwarshuisboerderij
De Oude Sluis (Oude
Diepenheim, Huis te Diepenheim, plattegronden souterrain (l.) en bel-etage (r.)
Diepenheim, Watermolen Den Haller
Borculoseweg 6), gelegen aan de Schipbeek, diende het voorhuis als schippersherberg. De voor- en linkerzijgevel hebben 17de-eeuws metselwerk, zandstenen kruiskozijnen en een geblokte zandstenen deuromlijsting. De latei van die omlijsting toont het jaartal ‘1695’, de initialen van bouwheer Gerhard Jansen van der Sluis en de afbeelding van een zomp (binnenschip). De jaartalankers ‘1707’ wijzen op een vernieuwing van de balklaag en het dak. Het bedrijfsgedeelte met onderschoer is in 1916 ingrijpend vernieuwd. De
Erve Nijhof (Watermolenweg 34) ligt op de plaats van een middeleeuwse voorganger van het Huis te Diepenheim, waaraan het rondgaande wegenpatroon nog herinnert. De langhuisboerderij stamt uit de eerste helft van de 19de eeuw en heeft een aangebouwde bovenkamer met daarin restanten van vakwerkwanden. Het interieur met wandbetimmeringen van de ‘grote keuken’ is nog grotendeels origineel.
Watermolen. Ten oosten van Diepenheim ligt ‘Den Haller’ (Watermolenweg 32), een onderslag-watermolen op de Diepenheimse Molenbeek. De korenmolen bestaat uit een rechthoekig houten gebouw onder een schilddak dat deels op palen is gebouwd. De huidige gedaante dateert waarschijnlijk uit 1705. In de kademuren herinneren stenen aan herstel in 1654, 1751 en 1843. Het onderslagrad werd in 1959 vervangen door het huidige.
Het Huis te Diepenheim (Stedeke 1, 1A, 2,3) vormt de kern van een aan de westelijke rand van Diepenheim gelegen buitenplaats. Het is een laag, blokvormig landhuis met souterrain, dat aan de achterzijde in een plateau (‘De Kasteelbelt’) is ingegraven en waarboven zich een hoge bel-etage onder omgaand schilddak verheft. Het huis ligt op de plaats van de in 1177 gestichte burcht Diepenheim, die van 1331 tot de sloop omstreeks 1545 een bisschoppelijke grensversterking was. Fundamenten van het middeleeuwse kasteel zijn onder het huidige gebouw bewaard gebleven. Het landhuis werd in 1648 in opdracht van het echtpaar Bentinck-Van Bloemendael gebouwd in classicistische stijl. Waarschijnlijk in het laatste kwart van de 17de eeuw werden twee lage zijvleugels toegevoegd, waarvan de nog bestaande rechtervleugel de keuken herbergt. Het opschrift ‘in 't jaer 1707 verandert’ in de voorgevel herinnert waarschijnlijk aan de verplaatsing van de oorspronkelijk buitentrap naar de huidige plaats in de hal. G.J.C. Schimmelpenninck liet het huis in 1868 en 1886 moderniseren, waarbij boven de hal een lichtkoepel werd aangebracht of vernieuwd. Naar plannen van J. van der Goot en C.J. Kruisweg werd het huis in 1905 verbouwd, waarbij rechts-