Zundert, Buitenplaats Wallstein
het door P. Huijsers ontworpen raadhuis uit 1830-'39, dat wegens bouwvalligheid moest worden gesloopt. Het is een rechthoekig neoclassicistisch gebouw met schilddak en achtkantig koepeltorentje. De voorgevel heeft een fronton op kolossale halfzuilen.
De Akkermolen (Akkermolenweg 13) is een oorspronkelijk 17de-eeuwse, open standerdkorenmolen, ingrijpend hersteld in 1961 en 1972.
De Moeren (Rucphenseweg 37), ten westen van Zundert, is een buitenplaats die het middelpunt vormt van een groot gelijknamig landgoed. Het empire-landhuis dateert uit 1818 en heeft een achtkante dakruiter met koepeldakje. In de as van het huis is een zichtlaan aangelegd. In de singel, die de rechthoekige tuin omgeeft, ligt een ‘wandeling’ in landschapsstijl. Tegenover het huis staat een houten koetshuis. De aan de Moersebaan
Zundert, Herberg In den Anker (Buitenplaats De Moeren)
gesitueerde, grotendeels houten schuur heeft stijlen die als pilasters zijn uitgevoerd. Beide gebouwen hebben aan de voorzijde onder de dakrand een houten boogfries.
Dicht bij het huis staan de herberg ‘In den Anker’ (Rucphenseweg 35) uit 1653 - een langgevelboerderij met woon- en herberggedeelte - en de langgevelboerderij ‘De kleine Anker’ (Rucphenseweg 34), oorspronkelijk uit 1670, maar in 1913 verbouwd.
Wallsteyn (Achtmaalseweg 158), ten westen van Zundert, is een vroeg-19de-eeuwse buitenplaats in het centrum van het gelijknamige landgoed. Het neoclassicistische landhuis met fronton en omgaand schilddak dateert uit 1810. Bij een verbouwing omstreeks 1910 werd een dienstvleugel toegevoegd en werden de vertrekken ingericht in verschillende neostijlen. Zo kreeg de hal met open trappenhuis Lodewijk XIV-decoraties en werd de zitkamer afgewerkt in neoempire-stijl.
Bij het huis staan verschillende bijgebouwen. De in vakwerk opgetrokken oranjerie met driezijdig gesloten kopgevels en een rieten schilddak dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Uit dezelfde tijd stamt het in het vakwerk uitgevoerde, veelhoekige tuinhuis met rieten schilddak. Het koetshuis met ingezwenkt schilddak dateert uit 1872, evenals de washuisjes. In 1910 bouwde men de (voormalige) portierswoning en de monumentale middenlangsdeelboerderij ‘Anna Hoeve’ (Achtmaalsweg 158b). Naast de boerderij staat een langsdeelschuur uit dezelfde tijd. De buitenplaats heeft een landschappelijke tuinaanleg binnen een formele lanenstructuur.
Boerderijen. In de omgeving van Zundert ligt een aantal interessante boerderijen. Moersebaan 2 is een langgevelboerderij. De waarschijnlijk 18de-eeuwse houten schuur heeft een (dichtgemaakte) boogstelling gevormd door wit geschilderde stijlen met daartussen geplaatste rondbogen. Huis Vredeoord (Moersebaan 8-10) is een laat-18de- of vroeg-19de-eeuwse langgevelboerderij; op het dak staat een klokkentorentje.
De Angorahoeve (Roosendaalsebaan 19-21), ten westen van Zundert, is een laat-18de-eeuwse langgevelboerderij met op het dak een klokkentorentje. In begin van de 20ste eeuw werd de boerderij verbouwd tot twee woningen; één daarvan werd bewoond door de dichteres H. Roland Holst. Dichtbij liet de schilder R. Roland Holst in 1918-'19 een atelierwoning (Roosendaalsebaan 15) bouwen naar ontwerp van T.M. Staal-Kropholler.
Achtmaal. In dit dorp ten westen van Zundert staat de R.K. St.-Corneliuskerk (Pastoor de Bakkerstraat 6), een driebeukige zaalkerk uit 1862-'63 naar ontwerp van P. Soffers met in de voorgevel een beeld van de patroonheilige. In 1966 is de kerk uitgebreid.
Wernhout. In dit dorp ten zuidwesten van Zundert staat de R.K. St.-Lambertuskerk (Wernhoutseweg 151), een centraliserende kerk uit 1926-'27 naar plannen van J. van Groenendael.