ning in den aanvang van den slag bij Novi (ten n. van Genua), waarin aan het fransche leger, na zijn sneuvelen door Moreau aangevoerd, door den russischen generaal Suwarow de neerlaag werd toegebracht.
Vóór zijn laatste vertrek naar het italiaansche leger was Joubert in het huwelijk getreden met de stiefdochter van den franschen gezant in de Bataafsche Republiek, de Sémonville, zuster van den lateren graaf de Montholon, generaal, kamerheer en vertrouwde van Napoleon I. Zijne weduwe is 26 Juni 1802 hertrouwd met den toenmaligen divisie-generaal Macdonald.
Hoewel Joubert niet langer dan ruim een half jaar in ons land is geweest, heeft hij in dien tijd grooten invloed op de gebeurtenissen uitgeoefend, vooral omdat juist in dien tijd de grondslag is gelegd voor den politieken eenheidsstaat.
Hij kwam onverwacht. Na den vrede van Campo Formio had het fransche Directoire eene nieuwe organisatie der legers vastgesteld, volgens welke het Noorder-leger en de staf daarvan zou worden gesupprimeerd, en de fransche troepen, die in de Bataafsche Republiek bleven, niet meer zouden worden aangevoerd door een ‘général en chef’ (zelfstandig commandeerend generaal), maar door een ‘général de division’, waartoe werd bestemd generaal Moulin (of Moulins), die onder het opperbevel zou staan van den generaal-en-chef Augereau, commandant van de Sambre-, Maas-, Moezel- en Rijn-armée. In de tweede helft van December werd het hier te lande bekend, dat niet die generaal, maar generaal Joubert dit bevel zou komen aanvaarden. De onderstelling ligt voor de hand, dat een meer doortastend generaal voor dien post zal gekozen zijn, met het oog op het voornemen van het Directoire om hier een einde te maken aan de langwijlige besprekingen over de grondwet en tot een vasten staat van zaken te geraken; ook ten einde den franschen invloed meer te kunnen doen gelden, met welke opdracht de fransche gezant Charles Delacroix, die 30 Dec. 1798 in den Haag aankwam, hierheen was afgevaardigd. Verschillende gegevens wijzen er evenwel ook op (zie Colenbrander, R.G.P. 2, II, 342/3 en Corr. de Napoléon I, no. 2405), dat de keuze van Joubert van generaal Bonaparte kan zijn uitgegaan met het oog op de te dier tijde voorgenomen landing in Groot-Brittannië. Den 26en October 1797 toch had het Directoire het besluit uitgevaardigd tot de samenstelling van een ‘armée d'Angleterre’, waarvan het opperbevel aan generaal Bonaparte (voorloopig, ad interim aan generaal Desaix) was opgedragen. Met zijne gewone doortastendheid had Bonaparte, zoodra hij uit Italië was teruggekeerd, de voorbereiding tot die expeditie ter hand genomen, waarbij op de
medewerking van de Bataafsche Republiek in het leveren van schepen en manschappen gerekend werd.
Hoe dit zij, 12 Januari 1798 komt Joubert te Utrecht aan, en neemt hij aldaar het bevel over de fransche troepen van Macdonald (die het ad interim voerde) over, welke overname hij twee dagen later (14 Januari), als generaal-en-chef, aan de drie (fransche) divisiën bekend maakt (deze - juistere - data verschillen, door verkeerde overzetting uit de republikeinsche tijdrekening, één dag met die, welke in de biografie van Macdonald (deel V, bl. 331) zijn opgegeven). Nog dienzelfden dag schrijft hij aan Delacroix, dat deze, overeenkomstig de meening van het Directoire, het bataafsche gouvernement er toe moet bewegen, hem het commando, ook over het bataafsche leger, op te dragen en besluit