(institutiones medicinae) geïnstalleerd. Onder de voortreffelijkste leerlingen van Plemp moeten gerekend worden de Schoonhovenaar Regnerus de Graaf (zie kol. 613), een vriend van Fred. Ruysch en tegenstander van Swammerdam. Uit de omstandigheid dat Plemp tot president van het Breugel-college benoemd kon worden, volgt dat hij clericus moet geweest zijn en de mindere wijdingen of althans de tonsuur moest ontvangen hebben; want de clericale titel was een noodzakelijk vereischte om het presidentschap te kunnen bekleeden. Plemp diende dan ook zijn ontslag in, toen hij in 1650 op 49-jarigen leeftijd in het huwelijk trad met Anna Maria van Dieve, een dochter uit het aanzienlijk brusselsch-leuvensch geslacht, welks naam heeft voortgeleefd tot aan de fransche omwenteling in het Collegium Divaeum, in 1576 door Gregorius von Dieve gesticht. In 1634 had intusschen Plemp de plaats van eersten hoogleeraar in de practische geneeskunde gekregen en in hetzelfde jaar is hem, als rector magnificus - welke waardigheid hij vier malen bekleedde - de roode barret en het zegel der Universiteit vereerd. Het hoofdwerk van Plemp: Fundamenta seu institutiones medicinae, Libris VI, lokte een hevige polemiek uit, o.a. met Descartes, die van 1629 tot 1649 in ons vaderland verblijf hield (zie kol. 395). Het gold tusschen beiden de brandende vraag des tijds, te weten de functiën van het hart en den bloedsomloop door het menschelijk lichaam volgens de theorie van Harvey. Plemp, die vroeger de besliste tegenstander was van den bloedsomloop, werd thans de vurigste voorvechter der schoone ontdekking van Harvey.
Ook de andere werken van Plemp, o.a. zijn Ophthalmographia, die meerdere uitgaven beleefde en zijn Verhandeling over de spieren, zijn van geen geringe beteekenis, al moeten zij naar hun dagteekening beoordeeld worden. Plemp maakte zich ook verdienstelijk op taalkundig gebied door zijn vertaling in het Latijn van een gedeelte der werken van Avicenna, of gelijk Plemp zelf verbetert, Ibn-Sina, dat onder den titel Avicenna, Canon Medicinae, interprete et scholiaste V.F. Plempio verscheen. Na de geschriften der Grieken Galenus, Hippocrates en Aristoteles, oefende eertijds geen leerboek meer invloed uit op de medische scholen, dan de Canones of gezondheidsregels van den Arabier Avicenna.
Plemp overleed op 70-jarigen leeftijd; zijn stoffelijk overschot werd bijgezet in het familiegraf, naast zijn in 1661 ontslapen echtgenoote. Er bestaan verscheiden afbeeldingen van Plemp: o.a. een prent van Th. Matham naar schilderij van J. Backer, en een van P. Pontius naar G. ter Borch, vgl. Muller's Catalogus van portretten en den catalogus Collection-van Kaathoven p. 21.
Zie: Reusens, Analectes XIX, p. 91; Banga, Geschiedenis der Geneeskunde in Nederland;
Haan in Annuaire de l'université catholique de Louvain (1845), p. 211; Allard in Volks-alm. v. Kath. 1885, p. 205.
Kleijntjens