strenger toe in de richting van de koorheren. Maria draagt een kroon en houdt het Kindje Jezus op de arm. Bij de beeltenis bracht de anonieme kunstenaar heel wat symbolische attributen aan, zoals de maansikkel en een gruwelijke draak. Zes zwevende engelen houden rond de staande Madonna een rozenkrans. Per tientje is een schildvormig paneel met een van de vijf wonden van Christus voorgesteld. Onderaan prijkt het wapen van de onbekende schenk(st)er. De eerste aanblik van deze binnenruimte nodigt uit tot rust, stilte en ingetogenheid; pas nadien dwaalt de blik doorheen de rest van het interieur. Onwillekeurig krijgt de viering met het monumentale houten triomfkruis uit 1453 de nodige aandacht. Aan de uiteinden van het eigenlijke kruishout bevinden zich afbeeldingen van de symbolen van de evangelisten. Maria en Johannes omringen de lijdende Christus. De beelden werden gesneden door de Antwerpenaar Willem van Goelen en Jan Mertens heeft ze destijds gepolychromeerd. De houten balk, waarop de drie sculpturen stonden, ging verloren. De kerk bezit nog zo'n calvariegroep, nu opgesteld boven de toegang tot de sacristie. Gidsboekjes situeren dit Christusbeeld in de late 11de eeuw. Het behoort stilistisch tot de Rijn- en Maasstreek. De sculpturen van Maria en Johannes dateren net als de renaissancepreekstoel uit de 16de eeuw. In de kooromgang staan een schare van heiligen, afwisselend met kleurrijke glasramen: Barbara, Lucia, Leonardus, Maria Magdalena, Moeder Anna, Catharina, Laurentius, Hubertus, Appolonia, Brigida, Florentius, Michael. Je waant er je werkelijk in de ‘hemel op aarde’, zeker bij het bekijken van het knappe vakmanschap en de vindingrijkheid van het gewelf van deze omgang. Deze sculpturen zijn vooral in de 15de en 16de eeuw te situeren.
De St.-Leonarduskerk van Zoutleeuw kan als een veilige brandkoffer voor een unieke schat aan kunstwerken worden beschouwd. Een religieus museum zonder dat men er iets moet aan veranderen. In de loop van de geschiedenis is men er inderdaad niet in geslaagd deze rijke verzameling van kerkelijke voorwerpen te vernietigen of te ontvreemden. De beeldstormers konden bijvoorbeeld de gesloten stadspoorten blijkbaar niet forceren en moesten aldus onverrichter zake afdruipen. Doordat drie kanunniken tijdens de Franse overheersing de eed van trouw aan de nieuwe staat aflegden, bleef het grootste deel van de kunstwerken in de kerk bewaard en kon zo de vernietiging en/of ontvreemding worden tegengewerkt. En het protest van de bevolking kon de verdere verkoop van koperwerk in het begin van de 19de eeuw verijdelen.
Intussen rijzen nu andere problemen: diefstal en conservatie. Die kunstwerken, die uiteraard alle de religieuze thematiek bespelen, zijn verspreid over de gehele bidplaats. Bijna in iedere hoek prijkt een middeleeuwse sculptuur, bijna aan iedere muur hangt een eeuwenoud schilderij of bijna in iedere kapel staat een kunstig gesneden retabel of werd een vergeten muurschildering ontdekt. Als voorbeeld vermelden we die van het
Laatste Oordeel in de zuidelijke dwarsbeuk. Ook heel wat koper en messing is in deze kerk aanwezig. We denken hier aan processiekruisen, kandelaars, een wijwatervat met dito emmer, maar vooral aan de immense paaskandelaar en de
St.-Leonardusretabel 1478.
arendlezenaar. De eerste werd in 1483 vervaardigd door de vermaarde geelgieter Renier van Thienen. De beschrijving alleen neemt tientallen regels in beslag. Uit de sierlijk kronkelende armen rijst een kruisbeeld omhoog. Hogels, maaswerk, lobben en allerlei rankwerk smukken dit laatgotische pronkstuk op. De geelkoperen koorlezenaar uit ca. 1469 werd destijds in Antwerpen aangekocht. De vleugels van de statisch uitgevoerde arend droeg gemakkelijk het evangelieboek. Bepaalde details wijzen er echter op dat dit kerkmeubel niet volledig tot ons is gekomen. Dit beknopte overzicht mogen we niet afsluiten zonder aandacht te vragen voor de metershoge sacramentstoren in de gelijknamige kapel. Dit witstenen meesterwerk van Cornelis Floris de Vriendt dateert uit het midden van de zestiende eeuw en vertoont in een verticaal gotisch concept allerlei renaissancekenmerken. Zo'n 200 gegroepeerde beeldjes, die opvallen door hun natuurlijke houdingen en gelaatsuitdrukkingen, sieren het liturgische meubel, dat zowel kunsthistorisch als esthetisch werkelijk in het oog springt.
Dit summiere overzicht is onvolledig. We hadden zo goed als geen aandacht voor de massa's geschilderde panelen en retabels die de vele altaren sieren of voor de paramenten en het vaatwerk in de schatkamer, die momenteel wegens restauratiewerken is gesloten. Toch hopen we dat deze korte bijdrage een uitnodiging is tot een uitgebreid bezoek aan deze ‘museale’ kerk.
Sint-Leonarduskerk
Elke dag toegankelijk van Pasen tot 30 september van 14 tot 17 uur (behalve op maandag).
P.S.: Adressenlijst van de auteurs op kaft 3.