Aangenaam kennis te maken
Crossing Border tien jaar jong
‘Alle vooroordelen aan flarden. Op Crossing Border waren overal cadeautjes. Als wij Moeder Aarde ooit nog eens een andere naam willen geven dan zou die “planeet Crossing Border” moeten zijn, want op Crossing Border leer je hoe de wereld zou moeten zijn.’
Zo begon de recensie in het Algemeen Dagblad na Crossing Border 2002. Een groter compliment voor het festival is nauwelijks denkbaar. Tenslotte is Crossing Border de plek waar diverse disciplines naast elkaar, door elkaar en met elkaar getoond worden. Literatuur, muziek, spoken word, film en beeldende kunst blijven niet gebonden aan hun eigen vaste plek, maar ze treden ook buiten de geëffende paden. In de tien edities van Crossing Border sinds 1992 is het uitgegroeid tot het grootste festival in Europa waar de combinatie van literatuur en muziek centraal staat.
Oprichter en directeur Louis Behre begon jaren geleden met het organiseren van kleinschalige literaire evenementen. Zo werden vanuit zijn eigen boekwinkel in Amsterdam, waar meer bezoekers kwamen dan er boeken verkocht werden, de befaamde literaire middagen in café Het Kremlin georganiseerd. Hij organiseerde in 1992 een tour met Allen Ginsberg en het Black Spirit Festival. In zijn woonplaats Den Haag werd de volgende stap gezet met het Zuiderstrand Festival. Vervolgens vond in 1993 het eerste Crossing Border Festival plaats in een kraakpand in Den Haag. Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Hans Plomp, H.C. ten Berge en Bart Chabot behoorden tot de eerste artiesten. Het festival werd vooral met eigen middelen georganiseerd. Er was nog zo weinig geld dat de vrouw van Louis Behre aan de kassa zat en dat Louis na elke tiende bezoeker naar de kleedkamer rende om weer een artiest uit te betalen. De mengvorm van de verschillende kunstvormen was echter direct een groot succes, er kwam veel publiek en de media schonk veel aandacht aan dit nieuwe fenomeen in festivalland.