Reisebriefe schreef; - de dichter Max Dauthendey, die in Malang stierf en de schrijver Robert Godet - groot vriend van Debussy - die Java bereisde.
Van Franse afkomst en indische herkomst; naar een ‘Europese’ lagere en een meer waarlijk Europese middelbare school gezonden en als een kultureel ‘marginal man’ opgevoed was Du Perron, ook door zijn langdurig verblijf en zijn vele reizen in Europa buiten Nederland en door zijn vriendschappen o.a. met Franz Hellens en André Malraux, voorbestemd om de ontdekker en de eerste ontginner te worden van die euro-indonesische belletrie, die de Nederlands-Indische dito als haar meest volumineuze bestanddeel omvat maar die zich reeds in zijn tijd uitstrekte van Luiz de Camões' Os Lusiades tot Soewarsih Djojopoespito's Buiten het gareel. Na 1945 kan men die belletrie o.a. voortgezet zien in de amusante en soms ook erudiete reisverhalen van Roger Vailland, Clara Malraux - Bella in Het land van herkomst en eerste vrouw van de grote André - en Harold Nicolson en in de door Hans Rhodius gepubliceerde brieven van de in 1942 omgekomen schilder, muzikant en musikoloog Walter Spies, Du Perron reeds bekend uit de jaren van Forum.
Met het noemen van Soewarsih Djojopoespito zijn we bij de Indonesiërs gekomen met wie Du Perron gepolemiseerd en gekorrespondeerd heeft; met wie hij bevriend is geweest of wier namen hij gememoreerd heeft zoals geen Nederlands schrijver voor of na hem gedaan heeft.
Soekarno; Hadji Agus Salim; Sjahrir: Ki Hadjar Dewantoro (zie deel vii Verzameld Werk p. 426 noot), Koesoemo Oetojo - regent van Japara, politicus en vice-voorzitter van de toenmalige Volksraad; en Thamrin - politicus en Volksraadlid - leven niet meer. Het zelfde geldt voor Mas Patah - assistent van de bibliotheek van het Koninklijk Bataviaas Genootschap; voor de drie broers Mangoenkoesoemo (de politicus Tjipto, de arts Goenawan en de jurist Soejitno); voor Moh. Nazif - de enige Indonesische Gouvernementssekretaris, die er ooit geweest is; voor T.S.G. Moelia - jurist, gepromoveerd kultureel-anthropoloog, protestants politicus en eveneens vice-voorzitter van de Volksraad; alsmede voor Abdul Karim en zijn vrouw Soewarni (‘Nining’) Pringgodigdo waarover