intro
We gaan ervoor
We gaan ervoor. Tien jaar Tiecelijn wordt gevierd met een zorgvuldig voorbereide elfde jaargang. De viering wordt geen terugblik, maar een goede en nieuwe start van een nieuw lustrum. Tiecelijn zet de elfde jaargang in met een geheel nieuwe layout, een nieuwe kleur, betere fotokwaliteit, en vooral: het wordt echt gedrukt.
We gaan ervoor. Het aantal redactieleden is bijna verdubbeld. Willy Devreese, Jozef Janssens en Paul Wackers vervoegen de equipe. We blijven ook verder rekenen op de lezers die ons berichten, ideeën en suggesties toesturen.
We gaan ervoor. Dit eerste nummer nieuwe stijl wordt uitzonderlijk gedrukt op 1.000 exemplaren en heeft een recordaantal pagina's: 56. De volgende Tiecelijn wordt een dubbelnummer dat tevens de catalogus is voor de Reynaerttentoonstelling die op 5 september opent in het Stedelijk Museum van Lokeren. Dit nummer 2/3 zal 96 pagina's tellen. Vanaf nummer 4 proberen we een regulier stramien met nummers van steeds 48 pagina's aan te houden. Nummer 1 nieuwe stijl is in elk geval hét visitekaartje van een nieuwsbrief die nu definitief een literair tijdschrift is geworden, met een geheel eigen positionering. Financieel is dit mogelijk gemaakt door ITT-Promedia, voor Tiecelijn een ‘gouden geschenk’.
We gaan ervoor met een rondreis door Europa van professor Jozef Janssens op zoek naar middeleeuwse Europese vossensporen en met een treffende bijdrage over een onbekende, wat duistere variant van de twintigste-eeuwse fascistische Reynaert van Robert van Genechten. Wij staan stil bij het grafisch Reynaertoeuvre van Victor Stuyvaert, bij de Reynaertbewerking van de bekende Vlaamse jeugdauteur Henri van Daele en bij de wetenschappelijke verdiensten van de onlangs overleden doctor Maurits Gysseling. In de nieuwe rubriek Verslag kijken we in de keuken van een internationaal Reynaertcongres, een zachte versie van David Lodges Small World, en vertoeven we bij een zwarte Reynaertopvoering te Lokeren en een interessante familievoorstelling te Sint-Niklaas. De Reynaertstrip tot slot, wordt op klein formaat volledig afgedrukt.
We gaan ervoor, voor de meer dan 400 abonnees van dit tijdschrift in zowat heel Europa. We hopen dat deze vernieuwde start zowel de lezers als de culturele beleidsverantwoordelijken zal bevallen. Dan is Tiecelijn nog een lang leven beschoren.
Rik van Daele