Reynaerdiefje
Op 2 oktober ontving de redactie van Tiecelijn in het Zeeuws-Vlaamse Kloosterzande de tweejaarlijkse ‘Cultuurprijs Stekene-Hontenisse’. De eerste grensoverschrijdende cultuurprijs werd in 1990 uitgereikt aan prof. J. Briers jr., coördinator van het Festival van Vlaanderen. De prijs was tevens een postume hulde aan onze mederedacteur Herman Heyse. Het hoeft nauwelijks gezegd dat de redactie apetrots is op deze onderscheiding en dat zij hierin een stimulans vindt om de ingeslagen weg verder te bewandelen. Een kort verslag van deze prijs en de motivatie van de jury is verder in dit nummer te vinden. Graag willen wij hier de beide gemeentebesturen en de leden van de beoordelingscommissie bedanken. Een speciaal dankwoord richten wij aan de heer Jaap Stolte, zoon van de vroegere Hulsterse burgemeester en Reynaertliefhebber, die de academische zitting zo stijlvol presenteerde. De prijs is niet alleen de verdienste van de redactieleden, maar ook van onze vaste en losse medewerkers, onze mecenassen en vooral van onze abonnees, die ons in een steeds stijgend aantal blijven steunen.
Deze onderscheiding was het mooiste verjaardagsgeschenk dat de Tiecelijn-redactie zich kon dromen. Inderdaad, Tiecelijn heeft wat te vieren. 1992-1993 is een speciaal jaar. Op 23 mei 1988 werd Tiecelijn aan de pers voorgesteld en in juli verscheen het eerste nummer, 16 pagina's, gedrukt (of beter gekopieerd) op 100 genummerde exemplaren. Later volgde nog een reeks van 100 en daarna nog een niet-genummerdere bijdruk van dit nummer. In het Pinksterweekend van 1993 is het dus feest. Wij hebben er echter voor geopteerd de viering (in een ludieke, Reynaerdiaanse traditie) wat te spreiden over het ganse jaar. Aangezien dit nummer reeds de vijfde jaargang afsluit, hebben wij een themanummer samengesteld waarin nu eens niet Reynaert, maar wel zijn pikzwarte spitsbroeder Tiecelijn de raaf centraal zal staan. Met het oog hierop vroegen wij aan een aantal specialisten een bijdrage over deze vogel. Dr. Baudouin van den Abeele, die promoveerde op een proefschrift over middeleeuwse valkentraktaten, gaat in op de raaf in de middeleeuwse Latijnse traditie. Prof. Jozef van Haver werd bereid gevonden om de raaf op te zoeken in de volkskunde. Willy Feliers grasduinde in de rijke Reynaert-ex-libris-traditie op zoek naar ontmoetingen van vos en raaf. In deze lustrumeditie worden de spots gericht op de man die de moderne Reynaertnaleving in gang zette, Jan Frans Willems, door dr. Marcel de Smedt, die promoveerde op het werk van Willems. Verder biedt deze Tiecelijn u enkele ‘Tlecelijnerietjes’ en de gekende rubrieken met nieuwe Reynaerticonografie en enkele recensies, o.a. van het Sint-Niklase Reynaert-massaspel.
Het verjaardagsfeest van Tiecelijn startte reeds in september met de medewerking aan een Reynaerttentoonstelling in de Sint-Niklase stadsbibliotheek en de inwijding van een Reynaertbeeldengroep in het recreatiepark ‘De Ster’ te Sint-Niklaas. De concrete plannen voor het Reynaertweekend van Pinksteren volgend jaar liggen nog niet vast. Wellicht wordt het een Reynaertvoettocht met tal van kleinere wetenschappelijke en ludieke activiteiten. Wij houden u op de hoogte.
[Rik VAN DAELE]