Editoriaal
De populariteit van Tiecelijn groeit. De raaf werd vereeuwigd in deze nieuwsbrief, en bovendien werd onlangs een beeld van hem in het Waasland gesignaleerd. Het verschijnen van dit tijdschrift is daar zeker niet vreemd aan. Voor het beeld inspireerde beeldhouwer A. De Smedt zich onder meer op het Tiecelijnlogo van Ivo Dewulf. Het beeld krijgt wellicht een plaats in Stekene, in de buurt van het pas onthulde Reynaertbeeld (zie p. 30).
In het hoofdartikel van dit nummer wordt Reynaerts publieke biecht geanalyseerd. De basis ervan waren notities bij een aantal Reynaertcolleges voor het middelbaar onderwijs. Ook het gloednieuwe, pikante Reynaertboek De gecastreerde neus is zeer geschikt om in een klassituatie ter sprake te brengen. De twee bijdragen kunnen elders natuurlijk ook functioneren.
Verder vindt u Reynaertnieuws heet van de naald met een bespreking van een Duitse Reynaerttentoonstelling en een interessante vondst betreffende de Zuidnederlandse volksboekillustraties.
In dit ‘dikke’ nummer werd veel aandacht besteed aan de Reynaerticonografie. Dit werd gevraagd door kunstenaar Bert van den Broeck, die vorig jaar opgenomen werd in de Rupelmondse Vossenorde. Hij beloofde ons daarom enkele maanden geleden een aantal illustraties.
Met droefheid vernamen wij nu het plotse overlijden van Bert van den Broeck. Deze minzame man en grote kunstenaar was gepassioneerd door Bruegel, Uilenspiegel, de Vlaamse mens, het Brabantse landschap en het Reynaertverhaal. Prachtig waren zijn geschilderde figuren op hout. Enkele dagen voor zijn onverwachte dood waren we nog bij hem thuis om er enkele Reynaerttekeningen voor Tiecelijn op te halen. Als eerbewijs nemen wij een korte tekst en een In Memoriam-gedicht op van Bert Peleman; de bladzijde ernaast één van de drie tekeningen die hij voor ons schetste.
Rik van Daele