Notulen van de grondvergadering, 16 januari 1999
Aanwezig: P. Altena, A. Baggerman, J. Bruggeman (vz), J. Bosma, K. Eykhout, T. Eykhout, A. Hanou, T. Hengst, R. Hoogma, T. Jongenelen, Y. Knobel, F. van Lamoen, M. de Niet (verslag), A. Nieuweboer, J. Roos, B. Sierman, P. Turk, S. van der Veen, H. Verstraate, R. van Vliet, M. de Vries, F. Wetzels.
Afwezig met kennisgeving: K. Bostoen, E. Groenenboom-Draai, J. Zijlmans.
Plaats: Gevangenpoort te 's-Gravenhage.
1. Opening: de voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom in de prachtige Raadkamer van de Gevangenpoort. Na de vorige bijeenkomst in de Gevangenpoort is deze vergaderruimte nog fraaier ingericht. Met name het bloemstuk geeft de zaal een echt Weyerman-cachet De voorzitter memoreert het overlijden van Jankarel Gevers in augustus vorig jaar.
2. Lezing uit Weyermans werk: De voorzitter leest uit Den Vrolyke Tuchtheer een gefingeerde brief voor van de vrouw van baron van Ripperda.
3. Lezing: Sijtze van der Veen houdt een boeiende lezing over het leven en de diplomatieke carrière van baron van Ripperda.
4. Notulen van de grondvergadering 1998 (opgenomen in de Mededelingen van 1998, nummer 2): geen opmerkingen.
5. Observaties door de bestuursleden: Frans Wetzels: ‘Drie geneesheren uit Breda’; Jan Bruggeman: ‘De Redenvoering over het geheugen.’
6. Verslag van de voorzitter: In 1998 organiseerde het bestuur de twee gebruikelijke bijeenkomsten: de grondvergadering en de expeditievergadering. Tijdens de Grondvergadering hield mevrouw Lotte van der Pol een interessante lezing over haar proefschrift Het Amsterdams hoerdom. De expeditievergadering werd gehouden in Bergen op Zoom, waar we een bezoek brachten aan het Markiezenhof en het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen. Verder vonden er geen extra activiteiten plaats.
Publicaties over Weyerman buiten onze eigen Mededelingen verschenen er nauwelijks. Begin 1998 kwam het boek In Liefde Bloeyende uit van Gerrit Komrij, met daarin een bespreking van een van Weyermans gedichten. Deze bespreking was een jaar eerder al verschenen in NRC Handelsblad.
De voorzitter publiceerde in Au Courant, het tijdschrift voor verzamelaars van oude kranten en tijdschriften, een korte bijdrage over De Amsterdamsche Heremyt. In het decembernummer van het Tijdschrift Historische Kring Breukelen verscheen het artikel ‘Chinoiserie’ van A.A. Manten, met veel citaten ontleend aan Jacob Campo Weyerman.
Voor het tijdschrift Babel, maandblad van de Faculteit der Geesteswetenschappen te Amsterdam, schreef Yvonne Knobel een artikel over de oprichting en de activiteiten van de Stichting Jacob Campo Weyerman (inmiddels gepubliceerd in het januarinummer van 1999).
In het afgelopen jaar is er door het bestuur serieus gezocht naar een nieuwe secretaris publiciteit, die gelukkig ook gevonden is in de persoon van Yvonne Knobel. Zij gaat zich ervoor inzetten om de Stichting meer naamsbekendheid te bezorgen en om de nieuwe uitgave in de Abdera-reeks te promoten.
Frans Wetzels kondigde aan met ingang van 1999 het bestuur te verlaten. Ook voor hem vond het bestuur een opvolger: Marco de Niet. Aangezien Frans Wetzels ook het