teert in een pleidooi voor een zelfbewuste literatuur die uitgaat van de eigen ‘bespiegelende, reflecterende kracht.’
Het grote aantal en de verscheidenheid aan media-ervaringen die kinderen en jongeren vandaag de dag opdoen, maken dat het onderwijs zich niet meer kan en wil beperken tot enkel literatuuronderwijs. Al enige jaren is men overtuigd van de noodzaak literatuureducatie uit te breiden tot media- en cultuureducatie. Een voorbeeld van media-educatie is te vinden in de bijdrage van Ulf Abraham. Hij begint met de vaststelling dat de tijd dat school kinderen enkel met geschreven teksten vertrouwd moest maken voorbij is. Kinderen komen van jongsaf aan in aanraking met verschillende media en school moet daarop inspelen. Aan de hand van recente jeugdfilms laat Abraham zien hoe het onderwijs de omgang met de media en het nieuwe kindbeeld in de multimediale samenleving kan thematiseren.
In toenemende mate besteden scholen naast boeken dus ook aandacht aan andere cultuuruitingen. Het meest zichtbaar is dat wellicht via het vak CKV, Culturele en Kunstzinnige Vorming. Maar ook op andere momenten is er ruimte voor culturele activiteiten, zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Scholen worden daartoe gestimuleerd door de overheid. In 1997 nam het ministerie van OCW het initiatief tot het project Cultuur en School met de bedoeling de aandacht voor cultuur in het onderwijsprogramma te vergroten. De site cultuurplein.nl biedt docenten en culturele instellingen ondersteuning bij het aanbieden van culturele activiteiten in de onderwijspraktijk.
Door de verbreding van literatuureducatie naar cultuureducatie maken kinderen en jongeren kennis met vormen van cultuur waar ze anders niet of nauwelijks mee in aanraking zouden komen. En dat die kennismaking soms tot verrassende ontdekkingen kan leiden, zij het dan dat het in dit geval buiten het reguliere onderwijs om gebeurde, blijkt uit het interview dat Josien Lalleman met Carla van Driel van de jeugdtheaterschool Hofplein had:
Toen ik begon met opera's maken, vonden de kinderen van de theaterschool dat verschrikkelijk, omdat ze ze niet kenden. Maar toen ze hier vijfstemmig Mozart stonden te zingen, vonden ze het kicken.
Alle spannende, nieuwe ontwikkelingen nemen niet weg dat het lezen van literatuur nog altijd een hoge prioriteit heeft. Ook de Raad voor Cultuur is in het eerder genoemde advies van mening dat het lezen van cultureel waardevolle teksten voorop moeten blijven staan. Dergelijke teksten blijven van grote betekenis voor de culturele socialisatie. De bijdrage van Inge Verouden aan dit symposiumnummer maakt dat eens te meer duidelijk. Op basis van wetenschappe-