Jacques Vos en het informatieve kinderboek
Toin Duijx
Bespreking van J. Vos, Meer dan feiten... Werken met het informatieve kinderboek op de basisschool. Uitgeverij De Ruiter, Gorinchem, 1989. ISBN 90 05 16104 3
Kinder- en jeugdboeken zijn niet meer weg te denken bij het moedertaalonderwijs. Het aantal boeken dat richtlijnen geeft voor het gebruik van kinder- en jeugdboeken breidt zich steeds verder uit. Jacques Vos neemt een groot deel van deze boeken voor zijn rekening.
Langzamerhand verovert het kinderboek een plaats in het gehele onderwijs. In ‘Meer dan feiten...’ schenkt Vos aandacht aan een boeksoort die tot nu toe in het verdomhoekje heeft gezeten, namelijk de informatieve kinder- en jeugdliteratuur. Het boek is in eerste instantie bestemd voor leerkrachten in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook voor de opleidingen zou het te gebruiken zijn.
Het boek bestaat uit twee gedeeltes. In deel 1 wordt achtergrondinformatie over het informatieve kinderboek gegeven; in deel 2 wordt aangegeven hoe e.e.a. in de praktijk uitgewerkt kan worden.
In het gedeelte over de achtergrondinformatie (hoofdstuk 1 t/m 4) geeft de auteur na een lange inleiding een definitie van het informatieve kinderboek. ‘Een informatief boek verschaft de lezer informatie over zaken, gebeurtenissen en verbanden op zo'n manier, dat door een specifiek taalgebruik en structurele middelen de lezer tegelijkertijd iets leert en zich vermaakt’. Deze definitie ontleent hij aan ‘een boek van de Duitse jeugdliteratuur-deskundige Klaus Doderer’. Jammer genoeg ontbreekt hier, en het begint langzamerhand traditie te worden bij Vos, een literatuurverwijzing. Vervolgens gaat hij in op de indeling in verschillende soorten informatieve boeken, allereerst een indeling naar ‘de themavelden voor wereldoriëntatie’ en vervolgens een indeling die verder in het boek gebruikt zal worden, naar functie. Informatieve boeken kunnen als functie hebben de kinderen bepaalde begrippen bij te brengen, kinderen aan te