ondernomen, maar een vanzelfsprekendheid is het zeker nog niet.
In het levende geschiedenisexperiment in Amerongen is gewerkt met amateuracteurs en een professionele regisseur. Er is geen vastomlijnde tekst uitgedeeld, maar de acteurs hebben hun personage zelf een naam gegeven en verder ingevuld, zodat inleving in het personage vanaf het begin gewaarborgd was. Gekozen is voor het jaar 1900. Er is uit elders opgedane ervaringen gebleken dat het van belang is één vast jaartal als uitgangspunt te nemen. Over deze periode is door de conservator een reader samengesteld met informatie over de samenleving rond 1900 en gegevens over Kasteel Amerongen in die tijd. De acteurs kregen daarnaast enige thema's aangereikt, zoals de verloving van prinses Wilhelmina, die op 16 oktober 1900 plaatsvond. En: rangen en standen, de komst van de gast, de rivaliteit tussen de zusjes, de verdwenen waaier, de betekenis van bloemen, etiquette, de verliefdheid van de huishoudster op de huisknecht, hygiëne en gezondheid, modern
Amerongen, kasteel Amerongen. Living history: personeel in een van de slaapkamers. Foto's kasteel Amerongen, 2000.
Amerongen, kasteel Amerongen. Living history: zilverpoetsters aan het werk.
versus ouderwets, deze ‘rode draden’ van de regisseur zorgen voor een totaalverhaal, voor de verbinding tussen de verschillende scènes.
Na een verantwoording op papier en een uitleg door de regisseur over de situatie waarin het huis zich bevindt, en welk jaar het is, begint de bezoeker aan zijn rondgang door het kasteel. Er is een strak schema van circa vijf minuten per kamer om de grote aantallen bezoekers te kunnen laten rouleren. Al snel vallen de rode draden in de verhalen op. Bepaalde thema's keren in elke ruimte weer terug en zorgen voor herkenning. Dit versterkt het effect van samenhang tussen de verschillende scènes in aanzienlijke mate. Opvallend was hierbij het natuurlijke, losse spel van de acteurs, de humor en de ruimte die er was voor het laten vallen van stiltes. Humor houdt de aandacht gevangen en geeft een knipoog naar hetgeen de bezoeker aanschouwt. Stiltes maken het geheel echter weer overtuigender. En passant pikt de bezoeker heel wat informatie op. Uit reacties viel op te maken dat het geheel aansloeg, eveneens bij de jeugd. De conservator heeft voor deze week extra veiligheidsmaatregelen moeten treffen ter bescherming van gebouw en interieur. Over de historische kleden in de verschillende kamers werden beschermende kleden gelegd, de acteurs maakten gebruik van meubels, kleding, bestek en andere (huishoudelijke) attributen afkomstig van bruiklenen. Het spektakel trok zeer veel bezoekers. In één week bezochten zevenduizend personen Kasteel Amerongen, terwijl dat normaliter een aantal van rond de zeshonderd per week is. Veel mensen kwamen voor een herhalingsbezoek, aangezien de nieuwsgierigheid niet in één keer bevredigd was. Het kasteel is gedurende één week continu in bedrijf geweest en dit heeft natuurlijk ook in klimatologische zin zijn weerslag op het gebouw en het interieur gehad.
Toch wil men de komende jaren in Amerongen doorgaan met het verkennen van de grenzen van de levende geschiedenis.