van de mensheid, naast het nuchtere inzicht, dat hoogstwaarschijnlijk niet christelijke overtuiging of humanistisch inzicht die mensheid zou kunnen redden van de ondergang, maar het doodgewone instinct van zelfbehoud.
Voor wat in 't klein viel te doen zette zij zich in, zowel in als buiten de kerk: tijdens de bezetting hulp aan de joden, daarna aan politieke delinquenten; later ook voor ‘Amnesty International’, de organisatie die zich het lot aantrekt van politieke gevangenen over de hele wereld.
Haar niet sterke gezondheid noopte haar tot een vast levensplan waaraan zij zich, overigens met haar gewone soepelheid en onnadrukkelijheid, hield. Met trappenlopen was zij zuinig; vrienden die haar bezochten, brachten de krant mee naar boven of het karretje met boodschappen. Maar eenmaal beneden, bewoog zij zich snel en geroutineerd door het Amsterdamse verkeer, kende alle eethuisjes in de binnenstad (zij kookte nooit voor zichzelf, hoogstens soep uit een pakje of een spiegelei), en leefde intens mee met alles wat Amsterdam aan cultureels te bieden had. Voor de onvermijdelijke papierrommel had zij haar ‘kamertje van Blauwbaard’ waar geen gast toegang had, waardoor haar kamer ordelijk en gezellig bleef.
Een jongere kollega rijmde in het afscheidsnummer van het Hengelose schoolblad:
Hoeveel facetten heeft Juffrouw ter Haar?
tel ze en tel ze: je bent niet gauw klaar.
Maar toch: als ik op dit moment zou zwijgen,
zou zij, wat zij verdient, niet krijgen.
Een steun voor't grasgroen leraresje
door haar geschraagd met menig lesje.
Wat kwam me bij d'aanvang 't meest van pas?
Een plattegrond van de ‘moeilijkste’ klas!
Dertig jaar later, zelf bijna versleten,
ben ik die hulp van jou heus niet vergeten.
F.L.W.M. Buisman- de Savornin Lohman.