Simpel en effectief
In zijn werk voor televisie gaat Ries nog verder. Door konsekwent redenerend de zaken om te keren weet hij met ijzeren logika de wereld van de volwassenen aan de kaak te stellen. Om een voorbeeld te noemen uit een van de eerste Stratemakeropzee-shows: Kind moet vroeg naar bed en niet zeuren over bang zijn in het donker. Vader en moeder voelen zich in de stille huiskamer niet op hun gemak met die gierende wind buiten, zetten zowel de radio als de televisie hard aan en klampen zich voor alle veiligheid aan elkaar vast. Dan komt het kind beneden, het kan niet slapen vanwege het lawaai.
Dat is typisch Ries. Als er een professor is die kan aantonen dat de blikopener eerder dan het blik is uitgevonden, of een klein meisje zegt tegen haar moeder: ‘Mamma, dit is nu tante Jet, geef tante eens een handje’, dan kan je er donder op zeggen dat hij dat geschreven heeft. Niet het absurdisme van Hans Dorrestijn, geen Pinterriaanse dialogen zoals van Jan Riem en evenmin het emotionele, weemoedige, literaire van Willem Wilmink, Fetze of mij. Het ziet er heel simpel en voor de hand liggend uit, maar het is wel effektief.
‘Ik heb de neiging om intellectualistisch, rationeel te schrijven,’ zegt hij, ‘ik heb ook opdrachten nodig en deadlines, vaste personages waarvoor ik teksten moet maken én ik moet weten hoe het betaald wordt, anders komt het er niet van. Dus er zal bij mij wel geen innerlijke noodzaak zijn. Ik kan mezelf geen opdracht geven, ik ben geen literair schrijver. Ik heb zo nu en dan wel eens een scène gemaakt die heel mooi geschreven was, over een man die in een Volkswagen veranderde bijvoorbeeld, maar het werkte niet. Het was te