meer te koop is, om je een minuut later een veel te dure maar prachtige wijnprent voor je particuliere collectie te verkopen. Nooit meer even een nieuwsgierige blik slaan in de etalages van het pand met de vreemde afgeknotte voorgevel, altijd opgeluisterd met een klein aantal begeerlijke landkaarten, karikaturen en decoratieve prenten.
Wie meer wil weten over het wel en wee van deze bevlogen boeken- en prentenman leze de twee uitvoerige vraaggesprekken met F.W. Kuyper (De Boekenwereld, jaargang 6 [1990], p. 122-133) en A.G. van der Steur (in N. Maas en F.W. Kuyper, Offeren aan Mercurius en Minerva, Amsterdam 1995, p. 73-87). Daarin komt men veel te weten over zijn familie van joodsproletarische oorsprong, zijn veel te vroeg gestorven, ondernemende en erudiete vader Juda Emmering, de zowel in familiaal als zakelijk opzicht treurige en verwoestende oorlogsjaren. En over het bewonderenswaardige elan waarmee Emmering daarna opnieuw een bloeiend en succesvol antiquariaat in het leven riep, aanvankelijk gespecialiseerd in judaica, socialistica en vooral Suriname en West-Indië, later in toenemende mate en met groeiend enthousiasme uitgebreid met prentkunst van vooral zeventiende-eeuwse maniëristische Hollandse meesters.
Wie tegenwoordig een antiquarisch boek of een oude prent zoekt, surft op Internet, en de kans is groot het begeerde te vinden, vaak in meer exemplaren. Je betaalt met creditcard en het gekochte wordt je toegezonden. Wellicht kunnen wij nog aan ons kleinkind vertellen, dat je vroeger zogenaamde antiquariaten had, waar je zonder afspraak vooraf binnen mocht komen, hartelijk welkom geheten in rommelige, spannende kamers met mooi gezeefd licht en veel houten kasten en prentenstandaards. Je kende de al tamelijk oude, maar zeer levendige eigenaar en hij kende jou en je verzamelgebieden. En het gebeurde zelden, dat je zonder iets moois en zeldzaams vertrok. Want de oude antiquaar wist wat mooi was, en hij wist wat jij mooi vond. En je vertelt je kleinkind dat je na zijn dood nog vaak aan hem hebt gedacht en nog steeds regelmatig aan hem denkt, aan hem en aan zijn boeken en prenten.